Prima congregaţie călugărească catolică creată de un român a fost înfiinţată pentru a alina suferinţele orfanilor din Primul Război Mondial. Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Vasile Suciu, a decis crearea unei congregaţii de călugăriţe care să aibă grijă de aceşti copii. Mitropolitul Vasile Suciu a dorit ca noua congregaţie să funcţioneze după modelul ordinelor apostolice catolice din Occident. Prima mănăstire a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului a fost creată la Blaj, spune sora Letiţia, reprezentanta congregaţiei.
“Le-a fost, la început, cumplit de greu. După aceea, Mitropolia a cumpărat un pământ în apropierea Blajului şi toţi copiii au fost transferaţi acolo. Practic, primele surori au fost şi novice şi surori-mame pentru aceşti copii, să zicem. Au auvut şansa deosebită să se găsească şi o persoană bine formată care să pună pe picioare congregaţia. Este vorba despre prima maică superioară a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, sora Febronia”, povesteşte sora Letiţia.
În perioada interbelică, congregaţia greco-catolică românească s-a extins şi a creat numeroase orfelinate, grădiniţe, licee şi internate. Clujul a devenit unul dintre cele mai importante centre ale Surorilor Maicii Domnului, unde călugăriţele au creat Liceul Sfânta Maria şi Institutul Sfânta Tereza. Însă activitatea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului a fost interzisă de comunişti în anul 1948. Zeci de călugăriţe au fost arestate şi au trecut prin temniţele bolşevice. Altele au fost deportate.
Călugăriţele au trăit dispersate până în anul 1989, când Congregaţia a fost reînfiinţată. Centrul acesteia a fost mutat la Cluj, iar în fiecare an, de 8 septembrie, clujenii participă la o procesiune care porneşte din centrul oraşului şi merge până la mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului de la marginea oraşului, în semn de omagiu pentru sacrificiul celor care au trecut prin închisorile comuniste şi pentru munca celor care, în grădiniţe, şcoli, universităţi, orfelinate sau spitale continuă misiunea congregaţiei întemeiate în 1921.
Ascultaţi reportajul audio difuzat la rubrica Pagina de istorie de pe RFI AICI.