În Vâlcele, oamenii s-au strâns la liturghie, apoi au mers în procesiune, cu preotul în frunte, la marginea satului. Acolo, preotul a binecuvântat ogoarele, pe care le-a stropit cu apă sfinţită. Acest ritual are rolul de proteja holdele de dăunători şi de fenomenele naturale care pot afecta recoltele. Apoi, preotul a binecuvântat spicele în pârg strânse de săteni. Acest ritual are rolul de aminti faptul că Sfânta Cuminecătură, adică Trupul şi Sângele Domnului, apare prin transubstanţierea pâinii din grâu şi a vinului din struguri.
Şi denumirea de Rusalii are legătură cu vechiul ritm al naturii. Numele vine din sărbătoarea romană Rosalia, în care erau celebraţi trandafirii. Rosalia era o sărbătoare care marca încheierea primăverii şi începutul verii. Vechea sărbătoare romană a fost transfigurată în sens creştin, pentru că trandafirii au devenit la urmaşii romanilor, adică la români, simbolul Sfintei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu.
În Cluj-Napoca, de Rusalii, a avut loc o procesiune condusă de mitropolitul ortodox al locului, IPS Andrei Andreicuţ. Rusaliile sunt serbate în acest an împreună cu ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici.