Și totuși, Uniunea Europeană merge înainte! De ce 2014 aduce vești bune pentru Europa

Mulți dintre eurosceptici au cântat pe nas prohodul Uniunii Europene. Confruntată cu cea mai dramatică criză economică din istoria sa, Uniunea Europeană s-a confruntat cu dificultăți grave, care, la un moment dat, păreau să amenințe viitorul acestui proiect excepțional. Criza din Grecia, șomajul din Spania, dificultățile economice ale Italiei păreau să creeze o falie adâncă între statele din Sudul exuberant, dar cu probleme economice majore, și Nordul auster, care a reușit să facă față mult mai bine provocărilor presupuse de această criză economică.Numai că viața a bătut toate previziunile euroscepticilor. Fără să fiu neaparat un eurooptimist, trebuie să remarc faptul că, deja, în 2014, procesul de integrare europeană s-a adâncit deja semnificativ.

Letonia a trecut la moneda euro. Este cea de-a doua fostă republică sovietică ce adoptă moneda unică europeană. Desigur, impactul aderării economiei letone la modena unică europeană nu va fi unul zguduitor. Letonia rămâne o țară mică, iar aderarea sa nu va schimba fundamental datele economice ale zonei euro. Rămâne însă impactul psihologic și semnalul politic.

În plan psihologic, această aderare arată că moneda unică europeană își păstrează un important capital de încredere. Profeții revenirii la monedele naționale ignoră cu desăvârșire învățămintele crizei economice din perioada 1929 – 1933. Atunci, naționalismul economic era cea mai la îndemână soluție. Iar recursul la șmecherii de genul devalorizării intenționate a monedei naționale și la ridicarea unor bariere vamale au avut consecințe funeste. Efectele crizei s-au perpetuat în timp, iar unele edificii politice, de genul Republicii de la Weimar, s-au prăbușit. Criza a dus la apariția nazismului și la întărirea dictaturilor de tipul bolșevismului, fascismului ori horthysmului. Într-un fel, criza economică din 1929 – 1933 a reprezentat solul fertil în care au germinat semințele celui de-al doilea război mondial, plantate o dată cu sfârșitul primului război mondial. Dacă nu ar fi existat Uniunea Europeană și moneda euro, este foarte probabil că, în unele state europene s-ar fi repetat o serie de fenomene de genul celor produse în perioada interbelică, mult sublimate, este adevărat, dar la fel de nocive. Este relevantă o comparație între URSS-ul lui Stalin și Rusia lui Putin. Ambii dictatori de la Răsărit au profitat de dificultățile economice majore ale Occidentului ca să își întărească pozițiile. Desigur, acum dușmanii Kremlinului nu mai sunt executați, ci se aleg cu condamnări lungi la închisoare și cu ruină economică. Mihail Hodorcovschi este un bun exemplu, dar și Igor Zyuzin. Din fericire, existența Uniunii Europene a împiedicat venirea la putere a neonaziștilor din Grecia, Franța ori Ungaria.

În plan politic, aderarea Letoniei la moneda euro este un semnal politic puternic dat pro-europenilor din Republica Moldova și protestatarilor de pe Maidanul din Kiev. Iată, o altă fostă republică alege, chiar în acest momente grele, să își adâncească integrarea europeană, în loc să adă pradă nostalgiei după bocancul rusesc. Beneficiile alegerii Letoniei sunt evidente. Este foarte ușor de comparat situația economică și socială a Letoniei și a Republicii Moldova, care au pornit de la aceeași linie de start, pentru a vedea care dintre fostele republici sovietice a fost mai câștigată: cea care a adoptat un parcurs occidental sau cea care i-a păstrat la putere pe comuniștii lui Vladimir Voronin? Actuala coaliție de guvernământ de la Chișinău are de înfruntat un an electoral dur, însă, dacă alegerile din acest an vor aduce o nouă înfrângere a comuniștilor, putem spera că Republica Moldova s-a îndepărtat definitiv de fantoma URSS.

Un alt element nou adus de 2014 este deplina libertate de a munci oriunde pe teritoriul Uniunii Europene pentru români și bulgari. În ciuda isteriei din tabloidele britanice, este clar pentru orice om de bună-credință că nu va existat nici un fel de invazie a acestora în Regatul Unit. Până la urmă, românii și bulgarii care au dorit să emigreze în Occident au făcut deja acest lucru.

Însă, chiar dacă vreo câteva zeci de mii de tineri din România și din Bulgaria vor emigra în Regatul Unit, până la urmă acest lucru va fi un avantaj pentru Marea Britanie. Vorbim de tineri harnici, de multe ori cu o educație superioară tinerilor britanici, care sunt dispuși să muncească de trei ori mai mult decât tinerii indieni, arabi sau pakistanezi cu pașaport britanic și care sunt socotiți drept urmași direcți ai supușilor Regelui Arthur. Cred că tinerii din România și Bulgaria sunt mult mai ușor de integrat în societatea engleză decât cei veniți de aiurea din fostul Imperiu Britanic. Foarte probabil, românii și bulgarii nu vor dori să își construiască propriile lor moschei, propriile lor școli coranice și nici nu vor cere introducerea Sharia. Celor care agită flamura pericolului reprezentat de imigranții din Europa de Est aș dori să le reaintesc faptul că atentatele teroriste de la Londra nu au fost comise nici de polonezi, nici de cehi sau de unguri, ci de britanici de religie musulmană. Desigur, nu vreau să provoc o isterie antimusulmană în locul isteriei antiromânești, însă faptele nu pot fi ignorate. Exista milioane de musulmani cu pașaport britanic care sunt perfect integrați în societatea engleză, oameni demni de tot respectul și care sunt un model social. Însă pericolele reprezentate de fanaticii islamici, radicalizați de predicile unor imami care propovăduiesc Jihadul, sunt infinit mai mari decât cele reprezentate de cerșetorii romi (țigani) din Europa de Est de pe străzile Londrei.

Related posts

Leave a Comment