43 de elevi clujeni cu media 10 la Evaluarea Națională

Primele rezultate la Evaluarea Națională au fost afişate astăzi, 26 iunie, în fiecare centru de examinare.La nivelul judeţului Cluj, procentul elevilor de clasa a VIII-a care au obţinut media peste 5 este în acest an de 91,50%, comparativ cu 82,82 cât a fost anul trecut.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, câte șapte elevi din trei unităţi de învăţământ din municipiul Cluj-Napoca au obţinut media 10.

“În acest an rezultatele la simulări au fost mai mari decât anul trecut. Avem un număr de 43 de elevi care au avut media 10, faţă de 20 câţi au fost anul trecut. Avem trei unităţi şcolare cu câte 7 elevi care au avut media 10 – Colegiul Racoviţă, Liceul Bălcescu şi Şcoala Bob, toate din Cluj-Napoca. Celelalte medii de 10 s-au înregistrat în alte şcoli ”, a precizat șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus. Acesta a mai menționat și faptul că se așteaptă la medii mari de intrare la liceu.

Cele mai multe note maxime au fost obținute de către elevii clujeni la matematică – 313 note de 10. La Limba română au fost 88 de note de 10, iar la Limba maternă au fost 7 note de 10.

În județul Cluj, Evaluarea Naţională s-a desfăşurat în 119 centre de examinare, probele fiind susţinute de un număr de 4.393 de elevi.

Rezultatele de la evaluare naţională contează în proporţie de 75% pentru admiterea la liceu. Media de admitere la treapta liceală se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere, potrivit Ministerului Educației.

Admiterea în liceu se va face prin repartizare computerizată și va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere, din 3 până în 7 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora, iar în 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată. A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 15-30 iulie, repartizarea computerizată fiind programată în 23 iulie. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 3-4 septembrie.

Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute în cadrul Evaluării Naționale pot depune contestaţie începând de astăzi. Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 27 iunie – 29 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 30 iunie.

Related posts

Leave a Comment