19 morţi şi mii de gospodării afectate, în urma inundaţiilorInundaţiile au făcut victime în mai multe judeţe din ţară. Doar în noaptea de luni spre marţi, 14 persoane din Botoşani, Suceava şi Iaşi şi-au pierdut viaţa.Şase persoane din judeţul Botoşani au murit, în noaptea de luni spre marţi, în urma inundaţiilor. Una dintre victime este un tânăr de 15 ani, dat dispărut luni seară la Dorohoi. Băiatul a fost găsit înecat în râul Jijia, la câţiva kilometri de locul unde a fost luat de viitură.
În total, 19 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din toată ţara. Pe lângă cele şase persoane din Botoşani, au mai murit alţi şapte oameni din Suceava, o persoană din Iaşi, una din Alba, una din Bacău, două din Cluj şi una din Vrancea.
Potrivit ministrului de interne, Vasile Blaga, până marţi 29 iunie 2010, 1778 de persoane au fost evacuate din cale apelor.
Inundaţiile au afectat până în acest moment 1728 de gospodării şi anexe gospodăreşti, 61 de curţi şi grădini, 1977 de locuinţe şi 23 de obiective socio-economice. În pus nouă drumuri naţionale, 35 judeţene şi 44 de artere comunale au devenit impracticabiel din cauza viiturilor.
Furia apelor a reuşit să distrugă, până marţi 29 iunie 2010 47 de locuinţe.
Potriviti ministrului de Interne, în ultimele 24 ore au fost inundate nu mai puţin de 5105 hectare de păşuni, 570 de hectare de păduri, 6438 de hectare de teren arabil şi un număr important de poduri şi podeţe.
Vasile Blaga a propus şi o Ordonanţă de Urgenţă care va fi aprobată mâine, prin care să poată fi trimise ajutoare umanitare persoanelor din judeţele afectate de inundaţii.
“Ajutoarele sunt deja pe drum. Trimitem ajutoare umanitare în toate cele cinci judeţe cele mai afectate. Este vorba despre Neamţ, Tulcea, Bacău, Suceava şi Botoşani. Vor fi trimise 115 tone de motorină, 500 de pături, 30.000 de litri de apă minerată, 5.550 de kg de conservă carne, 2.300 kg de pate de ficat. Toate acestea valorează 765.00 lei”, aspus Vasile Blaga.

Related posts

Leave a Comment