140 de la proclamarea Regatului României

26 martie 2021 înseamnă o zi jubiliară. Românii aniversează proclamarea Regatului României și, totodată, ziua de naștere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

Familia Regală a României a organizat o ceremonie sobră la Castelul Peleș pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la proclamarea Regatului României. În mod simbolic, ziua în care a fost proclamat Regatul coincide și cu ziua de naștere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei României, transmite Via Cluj TV.

Majestatea Sa a ales Castelul Peleș pentru desfășurarea ceremoniei aniversare, deoarece, prin dorința Regelui Carol I, la Peleș a fost stabilit Tronul României. Regatul României a fost proclamat în 26 martie 1881, printr-o moțiune adoptată de Senat și de Camera Deputaților, reunite într-o ședință solemnă. Moțiunea a fost votată în unanimitate.

Proclamarea Regatului era o chestiunea viu disputată de opinia publică, ce dorea asumarea acestui nou statut pentru țară, după ce România devenise independentă în 10 Mai 1877. Proclamarea Regatului l-a luat prin suprprindere pe Carol I, care se aștepta ca acest lucru să se întâmple în aprilie sau în mai.

Primul Rege al României a declarat că nu primește acest titlu pentru sine, ci pentru mărirea României. Încoronarea lui Carol I a fost organizată în 10 Mai 1881, exact la 15 ani după ce el devenise principe domnitor al României.

Carol I a refuzat să fie încoronat cu o coroană de aur. Coroana Regală a României a fost confecționată din oțelul unui tun turcesc, capturat la Plevna, în Războiul de Independență. De atunci, Coroana de Oțel a devenit simbolul suveranității României.

Ca o coincidență fericită a istoriei, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, s-a născut tot într-o zi de 26 martie, în 1949. Astfel, ceremonia din Holul de Onoare al Castelului Peleș a marcat o dublă sărbătoare, organizată, din cauza pandemiei, în format restrâns. La această ceremonie au luat parte membri ai Guvernului și ai Casei Majestății Sale.

Related posts

Leave a Comment