România are, în fiecare an, șansa de a experimenta demnitatea, respectul și spiritul libertății. Măcar o zi pe an, avem șansa de a vedea modul în care ar fi arătat țara noastră dacă nu ar fi fost nevoită să treacă prin trauma comunistă. Acea zi este 10 Mai.
De ce este deosebită această zi? În primul rând, Familia Regală a României revine în centrul atenției opiniei publice, așa cum s-ar cuveni să fie tot timpul, datorită imensului ei rol istoric, neegalat de nici un președinte.
În 10 Mai, vedem o România demnă, frumoasă și încrezătoare în ea însăși. În această zi, Familia Regală oferă un exemplu de eleganță, generozitate și bunătate. Cei care au privilegiul de a fi, în această zi sau în altele, în preajma membrilor Familiei Regale a României simt ca urmașii Regelui Ferdinand I și ai Reginei Maria își iubesc țara așa cum puțini sunt în stare să o facă: cu încredere, total și fără nici un fel de ostentație.
10 Mai este ziua în care avem România pe care ne-o dorim cu toții: respectată, liniștită și bună cu toți fiii ei, indiferent de limba pe care o vorbesc, de religia pe care au adoptat-o sau de culoarea pielii.
Ziua de 10 Mai este cea mai frumoasă sărbătoare a României. Celebrăm înființarea Dinastiei, în 1866, proclamarea Independenței de stat, în 1877, precum și proclamarea Regatului, în 1881. Însă 10 Mai nu este doar despre trecut. 10 Mai este și despre prezent, pentru că Familia Regală a României și-a asumat în mod firesc rolul său firesc: are toate atributele unei Case Regale Domnitoare, mai puțin consacrarea constituțională a acestui rol public.
De aceea, pentru a avea permanent o României așa cum o avem de 10 Mai mai trebuie să facem noi acest pas: să consacrăm în Constituție rolul Familiei Regale și să restaurăm monarhia. Cel mai simplu ar fi să repunem în vigoare ultima Constituție legitimă a României, cea din 1923. Bineînțeles, cu ajustările impuse de o societate democratică modernă.
La mulți ani, România!
(credit foto: Vákár István)