Zeci de mii de persoane au participat la comemorarea a 15 ani de la masacrul din Srebeniţa


Zeci de mii de persoane au participat la comemorarea a 15 ani de la masacrul de la Srebreniţa. Aproape 800 de victime vor fi reînhumte în centrul memorial lângă cele peste 3700. 8 mii de musulmani bosniaci şi-au pierdut viaţa în masacrul de la Srebreniţa din 1995.8.000 de tineri şi adulţi musulmani au fost ucişi în câteva zile, în iulie 1995, de forţele sârbe-bosniace care au asediat Srebreniţa. Aproape 6.500 dintre cele 8.000 de victime au fost exhumate din 70 de gropi comune şi identificate pe baza testelor ADN în ultimii 15 ani.
Familiile victimelor, rămase în Srebreniţa în urma războiul din Bosnia speră că îşi vor găsi liniştea, odată cu identificarea cadavrelor celor dragi.
Miilor de musulmani bosniaci li s-au alăturat personalităţi ale politicii europene care au condamnat genocidul de la Srebreniţa. Premierul belgian Yves Leterme, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, omologul său turc Recep Erdogan şi ministrul francez de externe au rostit discursuri în cursul manifestărilor comemorative.
În acest timp, fostul lider al sârbilor-bosniaci, Radovan Karadzici, inculpat pentru genocid a fost decorat sâmbătă de formaţiunea din care face parte. Distincţiile au fost primite de membri familiei.

Related posts

Leave a Comment