Viorel Băltărețu, USR PLUS: Avem nevoie de predictibilitate legislativă!

A consemnat Diana Boalcă

Viorel Băltărețu este antreprenor de peste 20 de ani, având o firmă de producție mobilă pe care a deschis-o în 2003 și de atunci onorează comenzi în țară și în mai multe state ale Uniunii Europene. În 2018 a intrat în politică și s-a înscris în PLUS după multe seri friguroase în care, declară acesta „am protestat în stradă împotriva guvernului corupt PSD”. Ca membru PLUS, și apoi al Alianței USR-PLUS, a deținut mai multe funcții de coordonare la nivel județean.  Astăzi candidează pentru funcția de deputat, iar zona în care dorește să-și aducă expertiza este cea economică, bazată pe dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei private. Mai jos se găsește interviul acordat de acesta prin care am dorit să aflu care este viziunea sa, din punctul de vedere al antreprenorului și omului politic Viorel Băltărețu, asupra acestei perioade pandemice pe care o traversăm cu toții.

Reporter: Considerați că liderii populiști creează condiții propice pentru răspândirea Covid-19?

Din păcate da. O pandemie de proporțiile celei pe care o traversăm acum ar trebui să fie gestionată ferm, chiar și cu riscul de a se lua, pe alocuri, măsuri nepopulare. Altfel spus, relaxarea restricțiilor din motive de calcul electoral poate să facă rău și să producă prejudicii greu de reparat.  M-aș bucura ca în aceste vremuri oamenilor de la cârma țării să le pese de binele țării pe termen lung, chiar dacă acest lucru poate să atragă tensiuni și nemulțumiri pe termen scurt. Winston Churchill, Margaret Thatcher, Charles De Gaulle, au traversat momente politice în care cota lor de încredere a fost foarte mică pentru că au luat măsuri nepopulare. Totuși, istoria i-a plasat în galeria liderilor de aur. Avem nevoie mai mult ca oricând de oameni de stat, nicidecum politruci carieriști. În plus, când ești populist pierzi oricum. Oamenii te vor taxa că ai lăsat problemele să treneze în loc să le abordezi cu hotărâre și curaj.

Reporter: Ce părere aveți despre negarea gravității virusului de către politicieni la începutul pandemiei și luarea măsurilor cu întârziere?

Pandemia ne-a luat pe nepregătite, ca să folosesc un clișeu, iar aici nu mă refer doar la România. În multe țări mult mai performante administrativ s-a acționat șovăielnic și tardiv. La noi în țară cred că principala greșeală a fost aceea că Guvernul nu a luat în seamă indicațiile specialiștilor și a organizațiilor internaționale de profil cum este OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Și astăzi constat cu mâhnire că mulți experți în sănătate publică, epidemiologie, politici publice sunt lăsați pe dinafară în loc să se țină cont de sugestiile și feedback-ul lor.  Partidele vechi acceptă greu dialogul cu specialiștii neafiliați și se bazează pe valoroasa resursă internă care dă greș sistematic.

Reporter: Care credeți că e sectorul cel mai afectat de acest virus?

Aș lăsa aici statisticile și datele să vorbească pentru că cifrele transmit cel mai bine realitatea.

Totuși, cred că HoReCa a avut foarte mult de suferit, iar acest lucru l-am sesizat ca antreprenor.

Firma pe care o conduc produce mobilă pentru restaurante și alte tipuri de unități din această categorie.

Reporter: Cum v-ați propus să îl ajutați? (sectorul)

Ca deputat voi face pentru HoReCa ceea ce îmi propun să fac pentru toate industriile din România. Sunt 3 măsuri concrete pe care am să le detaliez.

Prima măsură este inclusă în programul de guvernare al Alianței USR PLUS. Avem un proiect dedicat finanțării și infuziei de capital pentru întreprinzători. Voi susține acest proiect pe linie parlamentară pentru că vreau ca firmele din țară să obțină bani mult mai ușor și mai repede în condiții de transparență totală.

Cea de-a două măsură se regăsește în programul Alianței, dar și în programul meu politic: PREDICTIBILITATEA LEGISLATIVĂ și voi merge cu ea până în pânzele albe: prevederile fiscale noi să fie blocate o perioada cat mai mare de timp (ideal 5 ani) iar in cazul unor modificari acestea sa aiba un termen de 12 luni minim pentru a intra in vigoare de la data adoptarii.

Mai exact, orice schimbare în legislația fiscală va trebui să aibă efect pentru cel puțin 5 ani, astfel încât oamenii care investesc în România să aibă parte de STABILIATE și PREDICTIBILITATE.

Cea de-a treia măsură pe care o voi susține indiferent de comisia în care mă voi afla este să SIMPLIFICĂM LEGISLAȚIA. Pot să vă spun ca antreprenor cât de greu e să-ți plătești n contabili și consultanți fiscali care să te ajute să descâlcești ițele complicate ale Statului. Avem nevoie de acte normative redactate simplu, clar și pe înțelesul tuturor.

Reporter: Ce sfat le-ați da celor care sunt susținători ai teoriei conspirației în legătură cu coronavirus din România?

Nu cred că sunt mulți susținători ai teoriei conspirației. Desigur, statisticile vor aduce mai multă claritate și ne vor ajuta să vedem mai limpede câți oameni se bazează pe știință și câți cred în povești cu pești.   Totuși, eu consider că majoritatea covârșitoare a cetățenilor români a înțeles că virusul SARS COV 2 există, că este o amenințare pentru sănătatea publică și că ține de noi toți să trecem peste acest hop cu solidaritate și responsabilitate.  Cred că în rândul societății noastre există o problemă mai mare decât conspiraționiștii. Din ceea ce am observat, o mare parte a oamenilor contestă măsurile anti COVID, fie că se numesc lockdown, distanțare, purtarea măștii, sistarea unor servicii sau limitarea temporară a unor drepturi. Există o furie generalizată care se bazează pe lipsa încrederii a oamenilor în Stat și în autorități. Acești oameni nu bagatelizează problema COVID și nici nu dezvoltă conspirații, dar pun sub semnul întrebării utilitatea și corectitudinea intervențiilor Statului. Aici, după părerea mea, vina este a Guvernului care a comunicat prost și contradictoriu în ultimul an.

  • Măsurile pe care Executivul le-a luat nu au fost explicate pe larg, puse în context și clarificate astfel încât fiecare om să înțelegă de ce trebuie să se sacrifice. O minte confuză nu poate să acționeze, iar acest lucru a dus la încetinirea reacțiilor din partea societății.
  • Problemele specifice pandemiei au fost gestionate paternalist și directiv cu porunci și replici arogante de tipul stați acasă pentru că altfel vom umple cimitirele
  • Campaniile de conștientizare și încurajare a măsurilor anti COVID au fost slăbuțe, în pofida bugetelor mari alocate din banii publici. În locul mesajelor publice venite din partea Guvernului, mediul online a avut spațiu destul să se lăbărțeze cu mesaje alarmiste și chiar fake news-uri care au cultivat panică, derută și nu au generat soluții.

Cu o astfel de abordare nu te poți aștepta la susținere, înțelegere și parteneriat din partea oamenilor.

O pandemie se gestionează ÎN PARTENERIAT: Statul și societatea trebuie împreună să facă pașii necesari ca să o scoată la capăt.

Reporter: După ce se va găsi un vaccin eficient împotriva acestui virus, ați înclina balanța înspre vaccinarea obligatorie sau nu, din punct de vedere al obligativității acesteia?

E o întrebare foarte grea, recunosc. Mi-aș dori ca toată lumea să se vaccineze astfel încât să știm odată pentru întotdeauna că problema SARS COV 2 a ieșit de pe agenda publică. Totuși, democrația e sfântă. Nu putem forța oamenii să-și administreze vaccinuri. Iată de ce tot comunicarea va fi soluția cea mai bună. Concret, Statul va avea datoria să promoveze cât mai intens si argumentat logic nevoia de vaccinare, astfel încât ponderea antivacciniștilor să fie tot mai mică, iar lumea să accepte în mod liber și conștient să contribuie la eradicarea pandemiei.

Reporter: Cum vedeți viitorul economic al României și ce măsuri ar fi de ajutor pentru redresarea economiei României pe termen mediu și lung?

Probabil că voi surprinde, dar sunt optimist.

Este evident că tot mai multe afaceri vor migra în mediul online chiar și după eliminarea pericolului SARS  COV 2. Asta înseamnă, mai departe, că se vor crea tot mai multe modele de business smart, cu costuri de producție mai mici și o profitabilitate mai mare. Business-ul online va coborî barierele de intrare în antreprenoriat, ceea ce e o veste bună pentru tineri, în mod deosebit. Vestea mai puțin bună e că mediul online se va transforma într-un mediu ultraconcurențial în care fiecare antreprenor va trebui să aibă o strategie foarte bună ca să nu fie înghițit.

Reporter: În timpul unei pandemii, experții trebuie să se bazeze în mare măsură pe platformele media principale pentru a genera conștientizarea sănătății publice și a urma pașii care trebuie luați pentru a atenua riscul. Cum s-a văzut de cealaltă parte, a oamenilor politici, această idee? În ce măsură sunteți sau nu sunteți de acord cu asta?

E greu să decidem aici și acum care sunt platformele media principale și care sunt, concret, criteriile pe baza cărora decidem că un site e mai bun decât altul. Mediul online a liberalizat jurnalismul și i-a dat posibilitatea oricărui om cu taste și cameră de luat vederi să devină colportor de mesaje și informații. Nu sunt un adept al cenzurii, ba dimpotrivă. Cred că fiecare om are dreptul să comunice în spațiul public așa cum consideră de cuviință. Ține de noi, cititorii, să verificăm informațiile mult mai atent decât o făceam cu 20-30 de ani în urmă când urmăream buletinul de știri la televizor. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă strategia lui proprie prin care să își filtreze informațiile și să ia decizia cea mai bună. În ceea ce privește măsurile pe care Guvernul le comunică, încurajez oamenii să se documenteze de pe site-urile instituțiilor și, pe cât posibil, să citească actele normative direct de la sursă, din Monitorul Oficial, nu din articole care pot să trunchieze sau să rupă din context.

Reporter: Credeți că virusul COVID-19 intensifică răspândirea dezinformării online care ar putea eroda încrederea în experți și în instituțiile de masă, alimentând sprijinul pentru destabilizare și narațiuni populiste?

Acum, în contextul pandemiei, suntem datori să avem încredere în specialiști. Nu suntem buni la toate. De aceea, e esențial să ascultăm și să urmăm sfaturile pe care experții le aduc în spațiul public. Nevoia e și mai mare acum când avem de gestionat o criză sanitară. Ar fi păcat să nu ascultăm de medici și de toți cei care au expertiza tehnică să gestioneze pandemia.

De cealaltă parte, cred că și specialișii au rolul să țină ștacheta cât mai sus astfel încât să transmită încredere până la capăt. Am să pun degetul pe rană chiar acum. Nu am nimic împotrivă ca domnul profesor Alexandru Rafila să candideze din partea PSD pentru o poziție în Senat, dar cred că momentul este foarte prost ales. Acum țara ar fi avut nevoie de un medic epidemiolog full time care să iasă public cu mesaje profesionale, libere de ingerințe politice. De azi înainte, tot ceea ce va declara domnul Rafila despre COVID va fi pus sub semnul întrebării din punct de vedere al corectitudinii mesajului. Vor circula întrebări, rumori, iar oamenii nu vor mai ști să discearnă când vorbește candidatul PSD Rafila și când e reprezentantul OMS în România. Ar fi putut să amâne cu 4 ani intrarea în politică și să se concentreze acum pe mandatul profesional pe care îl are. Încrederea oamenilor în specialiști va avea de suferit ca urmare a acestei mișcări

Reporter: Care ar fi primele trei măsuri pe care le-ați lua/propune dacă ați ajunge în Parlament?

Le voi enumera pe scurt:

  1. Legi fiscale blocate pe cat mai mult timp (ideal 5 ani) – stabilitate și predictibilitate
  2. Legi simple și clare în domeniul economic – transparență și claritate
  3. Proceduri administrative simple și digitalizate – fără hârțogării

Related posts

Leave a Comment