Viktor Orban, la Băile Tuşnad: Ungaria va sprijini Polonia în lupta cu liderii Uniunii Europene

Premierul Viktor Orban susţine că Ungaria are de gând să lupte pentru a apăra Polonia, după ce liderii europeni au ameninţat Varşovia cu posibile sancţiuni, în urma controversatelor reforme judiciare, transmite RFI România.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că va sprijini Polonia în lupta cu liderii Uniunii Europene, după ce Parlamentul de la Varşovia a adoptat legi controversate privind sistemul judiciar.

 

Bruxelles-ul a ameninţat Varşovia cu posibile sancţiuni.

 

Declaraţia premierului Viktor Orban a fost făcută în România în cadrul unui discurs ţinut la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

 

”Ofensiva inchiziţiei împotriva Poloniei nu va avea niciodată succes, pentru că Ungaria va recurge la toate opţiunile legale pentru a demonstra solidaritate cu polonezii în Uniunea Europeană”, a spus premierul Orban într-un discurs ţinut în faţa mulţimii de la Băile Tuşnad citat de News.ro.

 

Viktor Orban a intrat adeseori în dispute aprinse cu liderii europeni de la Bruxelles, care l-au condamnat pentru acţiunile sale nedemocratice şi care ce au dus la erodarea statului de drept din Ungaria.

 

Doar că premierul maghiar nu s-a sfiit să se prezinte drept un luptător pentru libertate şi suveranitate naţională în faţa autorităţii ”ilegitime” de la Bruxelles.

 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier polonez, a condamnat reformele judiciare aprobate de parlamentarii conservatori de la Varşovia.

 

Tusk afirma că aceste măsuri riscă să ducă la marginalizarea Poloniei în Uniunea Europeană.

 

La rândul său, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat că vor exista sancţiuni disciplinare dacă parlamentarii conservatori nu amână reformele judiciare din Polonia.

 

În pofida avertismentelor, Senatul polonez a adoptat, vineri noapte, legea controversată care îi va permite guvernului să înlocuiască judecătorii din cadrul Curţii Supreme.

 

Zeci de mii de oameni au protestat în urma votului în Varşovia, Cracovia şi alte oraşe poloneze. 

Related posts

Leave a Comment