Videanu se laudă că poate trăi cu 1 500 lei pe lună


Ministrul Economiei, Adriean Videanu, se laudă într-un interviu acordat site-ului renne.ro că ar putea trăi cu doar 1.500 de lei pe lună, având o soţie şomeră şi un copil la facultate. REALITATEA.NET i-a făcut socotelile lunare lui Videanu. Concluzia: parizerul ar fi mâncare de bază.“Ştiţi cum este vorba românească, nu te întinde mai mult decât ai plapuma. Asta e”, afirmă zâmbind ministrul Economiei, Adriean Videanu, în interviul acordat pentru renne.ro în care susţine că s-ar descurca cu doar 1.500 de lei pe lună, în condiţiile în care soţia sa ar fi şomeră şi ar mai avea şi un copil la facultate.
Până să-şi găsească un al doilea job, pentru a-şi întregi veniturile, aşa cum spune că ar face, Adriean Videanu ar trebui să se descurce cu următorul scenariu al socotelilor zilnice, unul pe care sute de mii de români îl experimentează în fiecare zi oricum.
Calculele sunt destul de simple şi reprezintă costuri minimale.
Plecăm de la premisa că familia Videanu are propria-i casă, deci nu plăteşte chirie, nu are rate la bănci pentru achitarea imobilului sau pentru electrocasnice luate în vremea hulitei guvernări Tăriceanu doar cu buletinul. Şi nici nu are maşină. (De altfel, Videanu nici nu pare să aibă automobil conform declaraţiei de avere postată pe site-ul Guvernului).
Din 1.500 de lei, familia Videanu plăteşte pe perioadă de vară o întreţinere minimă, la două camere, două persoane, de 100 de lei. Pentru ca soţia şomeră să nu se plictisească acasă, cablul tv nu trebuie să lipsească de pe lista de cheltuieli şi nici telefonul fix. 50 de lei împreună.
Curentul electric nu poate costa mai puţin de 50 de lei pe lună, pentru o maşină de spălat, un frigider, un televizor, un fier de călcat din când în când. Nici pomeneală de calculator, internet sau aer condiţionat.
Pentru că toată lumea are telefon mobil, nici cei doi adulţi ai familiei Videanu nu pot face excepţie. Din cauza lipsei de bani însă, cheltuielile vor fi minime. 20 de lei de persoană, pentru o cartelă pre-pay.

Pentru ca Adriean Videanu să ajungă la muncă are nevoie de un abonament RATB pe toate liniile. 50 de lei. Ministrul va evita să folosească metroul pentru că şi acesta costă.
Cea mai importantă sumă merge în direcţia copilului aflat la facultate. Chiar şi în situaţia fericită în care acesta este la fără taxă, are o bursă din care-şi poate plăti cazarea şi cartela de masă, tot are nevoie de 300 de lei pe lună. Adică de circa 10 lei pe zi.
Facem calcul şi din cei 1.500 de lei rămân 920 de lei pentru două persoane pentru mâncare şi altele. Adică 30,66 de lei pe zi, respectiv 15,33 lei de persoană.

Să trecem la meniul cotidian al domnului sau doamnei Videanu.

Micul dejun: două ouă – 1,2 lei, o treime de franzelă – 0,33 lei, un pahar cu lapte din cel mai ieftin sortiment, la pungă – 0,6 lei, un plic de 3 în 1 de cafea – 0,6 lei, două triunghiuri de brânză topită – 0,8 lei, o roşie, un ardei – 1,2 lei. Total: 4, 7 lei.
Prânz: o ciorbă de legume servită neapărat acasă, gătită de soţie – 1 leu, porţia. tocăniţă de cartofi cu ceva carne de pui – 4 lei, a doua treime de franzelă – 0, 33 lei, doi castraveciori muraţi din cel mai ieftin sortiment – 0,5 lei. Total: 5,83 lei.
Cină: parizer – 1 leu, margarină – 0,3 lei, ultima treime de pâine – 0,33 lei, o roşie, un ardei – 1 leu. Total: 2, 66 lei.
Totalul celor trei mese zilnice pentru o persoană: 13,19 lei din totalul de 15,33 alocaţi în fiecare zi. Rezultă o diferenţă de 2,14 lei alocaţi pe zi pentru fiecare persoană pentru pastă de dinţi, săpun, detergent, medicamente, cosmetică personală – lame de ras, spumă, spirt.
Cu alte cuvinte, familia Videanu are alocat 128, 4 lei pe lună pentru toate aceste lucruri enumerate în paragraful anterior. Nici vorbă de haine noi, ziare, reviste, cărţi. Băuturile nu au fost nici ele incluse în calcul: nici urmă de bere, niciun şpriţ, apă doar de la robinet.
Aşa doar s-ar descurca Adriean Videanu cu doar 1.500 de lei pe lună, cu o soţie şomeră şi un copil la facultate. Din fericire pentru ministru, nu este cazul să îndure asemenea sacrificii. Are 1,2 milioane de lei doar în acţiuni. Din păcate pentru ei, alţi români trăiesc şi cu mai puţin de 1.500 de lei pe lună. Mult mai puţin.

Related posts

Leave a Comment