Victor Ponta s-a razgandit. A făcut propunerile: Tiberiu Niţu – procuror general, Kovesi-sef DNA. Motivul: Parchetul nu e mosia lui Morar

remierul Victor Ponta, care este (inca) si ministru interimar al Justitiei, dupa ce ieri a spus ca se va face selectie cu criterii de profesionalism si transparenta pentru functiile de conducere la Parchete, asa cum a cerut sectia de procurori a CSM si cum a recomandat Comisia Europeana, a trimis azi dimineata o scrisoare cu nominalizarile pentru sefia Parchetelor.Astfel, prin scrisoare, Ponta i-a propus pe: Tiberiu Nitu-procuror general; Codruta Kovesi-sef DNA; Alina Bica, procuror controversat – sef DIICOT; Bogdan Licu, fost procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti, consilier CSM – prim adjunct al procurorului general; Codrut Olaru- adjunct al procurorului general; procurorul controversat Georgiana Hossu, adjunct la DIICOT.

EXPLICATIILE razgandirii LUI PONTA:

“Mandatul lui Daniel Morar a expirat aseara si nu mai putea fi reinoit (…) si am mai constatat ca Parchetul e mosia lui Morar ( Daniel Morar a dat un interviu unui post TV aseara, in care a afirmat ca este inadmisibil ca nici un procuror DNA sa nu fie pe lista lui Ponta pentru functii la aceasta directie-nn) , iar Parchetul nu trebuie sa apartina unui singur om. Morar nu poate detine monopolul asupra unei institutii a statului” a declarat in aceasta dimineata Victor Ponta.

Morar a spus, in interviul dat marti seara unui post TV, ca Laura Codruta Kovesi nu e potrivita pentru conducerea DNA deoarece ea NU a lucrat la DNA si ca mai potriviti ar fi procurorii de la DNA, care au obtinut rezultate.

Programul audierilor la CSM a celor propusi de Ponta

Sectia de procurori a CSM a hotarat ca cei propusi de Victor Ponta pentru functiile de conducere la Parchete sa fie audiati intre 28 si 30 mai, iar pe 3 iunie vom afla verdictul sectiei de procurori a CSM.

Pana atunci, directia de resurse umane va face un raport asupra activitatii celor propusi, iar cei nominalizatii trebuie sa-si faca proiectul de management, sa trimita la CSM declaratiile pe propria raspundere ca nu fac parte din serviciile secrete, un rezumat al realizarilor profesionale, declaratiile de avere si interese actualizate.

Reamintim ca potrivit legii actuale, ministrul Justitiei face propunerile, CSM acorda aviz consultativ , iar presedintele tarii face efectiv numirile sau le poate respinge.

Nici un procuror DNA nu apare pe lista lui Ponta cu nominalizari directe

Nici un procuror DNA NU a fost propus pentru vreo functie, cu toate ca aceasta institutie are procurori care au obtinut rezultate deosebite : condamnari ale multor demnitari corupti.
Lor NU li s-a dat sansa de a participa la un concurs pentru a ocupa functii de conducere in DNA. MESAJUL transmis de PONTA: munca procurorilor anticoruptie NU este apreciata.

In schimb, au fost preferati cativa procurori controversati.

Tiberiu Nitu a candidat pentru functia de procuror general si in mandatul Monei Pivniceru si, in timpul interviului public sustinut in fata CSM, a demonstrat ca NU stie legile, ca nu cunoaste institutiile europene cu care ar trebui sa colaboreze, ca nu a facut rechizitorii, ca nu a stat pe la servici ( venea tarziu, pleca devreme), desi era prim adjunct al procurorului general al Romaniei.

Se pun intrebarile legitime : ce autoritate poate avea un astfel de procuror general al Romaniei? Poate fi el respectat de subordonatii care stiu legi, care au muncit de dimineata pana noapte tarziu? Mesajul poate fi unul singur: cu cat esti mai nepregatit si mai lenes, cu atat mai repede ajungi in fruntea Parchetului General.

Alina Bica a fost un procuror controversat cat a lucrat la Parchet, care a distrus marele dosar RAFO, spargandu-l in 40 de dosare mici impreuna cu Giorgiana Hosu, nominalizata si ea adjunct la DIICOT. Prin aceasta manevra , falanga lui Ovidiu Tender din acest dosar, cu seful Partidei Rromilor, Ninel Potarca, au scapat de majoritatea probelor, care au fost imprastiante prin alte dosare.

Alina Bica a fost si propunerea provizorie a fostului ministru al Justitiei Mona Pivniceru pentru functia de procuror general

Procedura de selectie ceruta de Sectia de procurori a CSM – acceptata si apoi ignorata de premierul PONTA

Cand a iesit ieri de la CSM, premierul Ponta a anuntat ca nu a facut nici o propunere sectiei de procurori de la CSM, ci ca a venit doar sa se consulte asupra procedurilor de nominalizare . De asemenea, a sustinut ca va tine cont de opinia procurorilor membrii CSM, care i-au cerut o selectie transparenta .

“N-am facut niciun fel de nominalizare si n-am vorbit de niciun fel de nume, nici aici cu sectia de procurori. Am avut o discutie legata de procedura – daca mergem pe propunerea ministrului Justitiei, avizul CSM si presedinte, sau daca mergem pe cealalta varianta. Opinia este de a merge pe o procedura de selectie cu acele etape pe care le stiti foarte bine”, a afirmat Ponta la iesirea din sediul CSM.

Related posts

Leave a Comment