Președintele european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a obținut o victorie zdrobitoare în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, în fața candidatului Moscovei, Alexandr Stoianoglo. Această victorie i-a surprins pe mulți români, prin proporțiile sale. După referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, care a trecut la limită, foarte multă lume s-ar fi așteptat ca scorul să fie mai strâns. Însă scorul Maia Sandu are trei explicații sociologice.
Prima este aceea că există o mare dorință de dezirabilitate socială. Victoria la referendum a fost la limită, dar, totuși, a fost o victorie. Oamenii, inclusiv la urne, doresc să se asocieze cu învingătorii, nu cu învinșii. Acesta este motivul, de exemplu, pentru care firmele de cosmetice își asociază imaginea cu cea a marilor campioni din sport. Era de așteptat ca mulți alegători nehotărâți să meargă la urne și să voteze cu cei care au câștigat în primul tur. Tendința sociologică va continua o vreme, iar liderii PAS ar trebui să încerce să o speculeze, în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor.
Cea de-a doua explicație este aceea că autoritățile statului s-au trezit din pumni și, după referendum, au încercat să limiteze fenomenul voturilor cumpărate. Într-o oarecare măsură, au reușit acest lucru.
Cea de-a treia explicație este legată de faptul că victoria la limită de la referendum a mobilizat electoratul european din Moldova. Nu pro-european, ci european, de-a dreptul. Unii dintre europeni au fost dezamăgiți de rezultatul guvernării PAS și au boicotat primul tur al alegerilor prezidențiale, precum și referendumul. Însă s-au trezit atunci când și-au dat seama că adevăratul pericol pentru Moldova nu vine de la PAS, ci de la Kremlin. Europenii din Moldova au mers la vot și au oferit victoria categorică Maiei Sandu.
Și acum, despre o minciună uriașă a Kremlinului, rostogolită și în presa românească. Această minciună spune că Maia Sandu a câștigat cu voturile Diasporei și că a pierdut alegerile pe teritoriul Moldovei. Deci, după opinia tovarășului rus Igor Dodon, fost președinte al Moldovei, Maia Sandu ar fi lipsită de legitimitate. În acest fel, extrema-stângă coruptă din Moldova încearcă să submineze puterea Maiei Sandu și consecințele în societate ale candidatei PAS.
Însă minciuna are picioare scurte. Adevărul este că Maia Sandu a câștigat la limită alegerile din Basarabia propriu-zisă, a câștigat covârșitor alegerile din Diaspora și a pierdut alegerile în care au votat transnistrenii și găgăuzii. Dacă excludem voturile din secțiile unde au votat zeci de mii de transnistreni, Maia Sandu a câștigat alegerile din Basarabia, inclusiv cu voturile găgăuzilor.
Transnistria este un teritoriu sub ocupație rusească și nu putem vorbi despre alegeri libere. Nici o regulă democratică nu este respectată de rușii transnistreni. De aceea, zecile de mii de voturi venite de la transnistreni s-au adunat, în proporție de 80 la sută, în contul lui Alexandr Stoianoglo.
În Găgăuzia, lucrurile sunt și mai stridente, iar sacoșele cu bani ale rușilor și-au făcut efectul și mai bine. În urmă cu patru ani, Stoianoglo a candidat pentru funcția de satrap al Găgăuziei. Evit să folosesc termenul turcesc de bașcan, deoarece găgăuzii vorbesc între ei și pe stradă în rusește, deci nu le mai putem spune turci creștini, ci, de fapt, sunt ruși cu nume turcești. În fine, în 2020, Stoianoglo a obținut mai puțin de 5 la sută din voturi. Acum, el a ajuns la 97 la sută din voturile rușilor cu nume turcești. Este un scor pe care l-ar invidia chiar și Stalin. Acest scor incredibil arată cât de viciate au fost alegerile în secțiile de votare controlate de Rusia. Și tot el arată de ce victoria Maiei Sandu a salvat Moldova.