Victimele Holocaustului, comemorate la Cluj

Victimele Holocaustului au fost comemorate la Cluj. Evenimentul a fost organizat la monumentul dedicat clujenilor deportați la Auschwitz, ridicat în Parcul Ion Luca Caragiale, apoi a continuat cu o ceremonie religioasă organizată în sinagoga neologă de pe strada Horea. La eveniment au participat ambasadorul Israelului în România, David Saranga, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, precum și reprezentanți ai mediului academic și cultural din Cluj.

Clujul a fost una dintre comunitățile în care Holocaustul a fost o realitate tragică. În primăvara anului 1944, 18.000 de evrei din Cluj și din comunitățile din jur au fost strânși într-un ghetou format pe locul fostei fabrici de cărămizi din cartierul Iris. Transilvania de Nord aparținea, în acea perioadă, Ungariei. În luna mai, autoritățile maghiare au decis să îi deporteze pe toți evreii în lagărele naziste ale morții. Mai mult de 16.000 de evrei clujeni au fost trimiși la Auschwitz cu trenurile morții. La sfârșitul lunii mai și la începutul lunii iunie 1944 au fost organizate șase astfel de transporturi, spune președintele Comunității Evreilor din Cluj, Robert Schwartz.

Din păcate, în ciuda lecțiilor istoriei, antisemitismul mai poate fi găsit în societatea noastră, afirmă ambasadorul Israelului în România, David Saranga.

Holocaustul reprezintă o tragedie a cărei dimensiune nu poate fi transpusă în cuvinte, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Holocaustul din Transilvania de Nord a scos la iveală și exemple de oameni curajoși, capabili să înfrunte dictatura. Unul dintre ei a fost cardinalul român Iuliu Hossu, Fericit al Bisericii Catolice. El i-a îmbrăcat pe unii tineri evrei în reverende de teologi greco-catolici și i-a scăpat, astfel de deportare. Un alt exemplu este cel al episcopului romano-catolic de Alba Iulia, Marton Aron. Acesta a venit la Cluj și, în biserica Sfântul Mihail, a cerut oprirea persecuțiilor împotriva evreilor. Drept represalii, autoritățile ungare l-au expulzat din Cluj pe marele episcop maghiar și l-au forțat să se întoarcă în Regatul României. 

Related posts

Leave a Comment