Via Cluj TV: Serviciul Peditel 1791 ar putea fi finantat din bugetul asigurarilor de sanatate

Unul dintre cele mai de succes servicii gratuite de telemedicină, Peditel 1791, ar putea fi extins cu ajutorul unei finanţări provenite din bugetul asigurărilor de sănătate. În acest moment, serviciul Peditel 1791 funcţionează cu o singură linie de gardă, însă în curând va avea două linii de gardă, deservite de medici specializaţi în pediatrie. Pentru ca acest serviciu public să fie finanţat din bugetul asigurărilor de sănătate, este nevoie de o modificare legislativă, spune fondatoarea serviciului, Cristina Grigore. Deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros, afirmă că este dispus să îşi asume această iniţiativă, potrivit ViaCluj.tv.

Serviciul Peditel 1791 a fost lansat la Cluj, acum cinci ani, cu ajutorul unei finanţări private. Serviciul presupune existenţa unei linii telefonice care poate fi apelată în condiţii normale şi cu ajutorul căreia părinţii pot primi sfaturi medicale de la specialişti în pediatrie. La acest serviciu apelează mai ales părinţii care nu ştiu dacă îşi pot trata copiii acasă sau trebuie să vadă neaparat un medic. Cu ajutorul Peditel 1791 sunt triate cazurile uşoare, care nu mai ajung în Unităţile de Primiri Urgenţe din spitalele de copii. În cazurile mai grave, întotdeauna, medicii de gardă la Peditel recomandă mersul la spital, spune fondatoarea acestui serviciu, Cristina Grigore.

 

În prezent, la linia telefonică a Peditel apelează în fiecare zi 200 de părinţi. Acest lucru înseamnă că a fost depăşită capacitatea de a prelua aceste apeluri cu o singură linie de gardă, iar 30 la sută dintre apeluri nu pot fi preluate. De aceea, în curând, ar putea fi creată o nouă linie de gardă. Acest lucru ar fi posibil dacă autorităţile ar deconta acest serviciu. Deputatul de Cluj Adrian Oros, care este profesor universitar de toxicologie, a decis să promoveze o modificare legislativă în acest sens, mai ales că serviciile de telemedicină sunt recunoscute oficial de Ministerul Sănătăţii.

 

Related posts

Leave a Comment