Vezi cum s-a desfășurat a III-a ediție a Festivalului Cărții pentru Copii

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” a organizat în perioada 10-13 noiembrie, a III-a ediție a Festivalului Cărții pentru Copii, eveniment ce a dorit să aducă în centrul atenției cartea pentru copii, lectura, ilustrația de carte pentru copii, diversitatea culturală și lingvistică.

Toate acestea au fost ingredientele unui eveniment care a oferit părinților un nou prilej de a petrece timp împreună cu copiii, iar pentru copii, unul în care să (re)descopere plăcerea și bucuria lecturii.

Pe parcursul celor patru zile, în cadrul festivalului au avut loc întâlniri cu scriitori și ilustratori de carte pentru copii. Diana Tivu a împărtășit din măiestria și dragostea pentru lectură și ilustrații mai multor generații de copii, de la bebeluși la adolescenți; scriitorul Florin Bican le-a povestit micilor cititori când a început să scrie și care e cea mai bună inspirație pentru scris, și anume, cărțile citite; ilustratorul Adrian Barbu i-a inițiat pe participanți în tainele artei grafice.

Printre invitați s-au numărat și Andrija Stipanović și Eduard Roschnafsky, jucătorii echipei de baschet U-Banca Transilvania Cluj-Napoca. Ei au povestit copiilor ce cărți au citit în copilărie, ce mai citesc acum, cine le citea când erau copii și cum rămân motivați dacă pierd un meci.

Au fost organizate ore de poveste în limbile engleză, maghiară și română, doamna Doina Gecse-Borgovan de la Radio România Cluj încântându-i pe copii și părinți deopotrivă. Povești din diverse culturi le-au fost prezentate copiilor cu ajutorul Centrului de Limbă și Cultură Poloneză, Institutului Confucius, Institutului Francez din Cluj-Napoca, Centrului Cultural German, Centrului de Limbă Portugheză „Camões I.P.”. Teatrul de Păpuși „Puck” a oferit copiilor spectacolul „Motanul încălțat”.

Concursul de lectură „Bătălia Cărților” – secțiunea în limba română, categoria de vârstă 11-13 ani și-a desemnat câștigătorii. 10 finaliști din 74 de participanți s-au luptat pentru titlul „Cititorul anului”. Acesta este Soporan Brianna de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca, iar „Cartea anului”, la această categorie, a fost aleasă ????????? ?????????, Eager, Lindsay. București: Editura Arthur, 2019. Au mai fost acordate și 10 premii speciale pentru Cea mai bună Fișă de lectură, Cea mai bună argumentare, Premiul pentru dezinvoltură, Premiul pentru originalitate etc.

Pentru părinți, Roxana Oltean, logoped, a susținut prezentarea „Repere în dezvoltarea limbajului verbal”.

În ultima zi a festivalului a avut loc lansarea antologiei ??????: ?????????: ???????? ??????? „?????? ????”: 20 ??? – 2002-2022; ?????????? ?? ??????? ???????? „????????? ????????? ??????-?? ????? ?? ??????????”. ????-??????: ???? ?????? ?? ???????, 2022. Lansarea a avut loc în prezența coordonatorului cenaclului, scriitorul Victor Constantin Măruțoiu, a cenacliștilor care au contribuit cu texte pentru acest volum. Evenimentul s-a încheiat cu sărbătorirea a 20 de ani de activitate ai Secției pentru copii în sediul central al biblioteci, prilej cu care au fost premiați cei mai fideli cititori și participanții la cele mai multe activități ale bibliotecii.

Pe toată perioada evenimentului, amintiri colorate și amuzante au putut fi realizate la Photo Booth cu Micul Prinț, Mica Sirenă, Mutulică și Doc (Înțeleptul) – doi dintre piticii Albei ca Zăpada.

Cărți pentru copii au fost oferite de Librăria Tutimi și Titoc și Cărticim împreună.

Pe parcursul celor patru zile, 57 de copii s-au înscris gratuit la bibliotecă, au fost organizate 30 de activități la care au participat 828 de persoane.

Related posts

Leave a Comment