Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat luni de Curtea Supremă la doi ani cu executare în dosarul “Trofeul Calităţii”. Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, a fost condamnată la şase ani de închisoare în acelaşi dosar. Decizia poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.Potrivit minutei, pedeapsa aplicată este cu executare, informează www.romanialibera.ro.

Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.

Lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.

n acelaşi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.

Instanţa se pronunţă astăzi în dosarul “Trofeul calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD, conform Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat, în 9 ianuarie, cercetarea judecătorească în dosarul “Trofeul calităţii”, instanţa anunţând atunci că se va pronunţa în 23 ianuarie în această cauză, când a amânat pentru luni, 30 ianuarie.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat şi că procesul este unul politic. “Este o legitate ca cei care câştigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calităţii»”, a spus Adrian Năstase.

Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Related posts

Leave a Comment