Vernisajul expoziției „Atelier de fotografie”



La finalul cursului a venit momentul ca lumina blizului să cadă asupra lucrărilor lor, ca acestea să fie admirate, criticate și de ce nu, comentate de către ceilalți. Temele exploatate în cadrul cursului au constat în redarea diferitelor stări precum: plictiseală, veselie, furie, timiditate, precum și în realizarea fotografiilor de produs (produs clasic și inedit).

Atât cursanții, cât și cei prezenți vineri în studio s-au bucurat de prezența Prof.dr.univ. Dorel Găină,unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți fotografi clujeni. Acesta a vorbit despre arta fotografică și i-a încurajat pe expozanți să nu fie niciodată mulțumiți pentru a putea crea mereu mai mult și mai mult. „Fotografia e un lucru interesant. Dacă-i ceri cuiva să te lase să faci o fotografie, ai pierdut ființa pe care vrei să o fotografiezi, dacă nu îi ceri voie, o pierzi fiindcă se supără, dacă stai pe gânduri sau te încrâncenezi, ai dispărut tu”, a spus acesta în cadrul vernisajului. Domnul Găină a fost extrem de încântat că fosta sa elevă, Irina, are acum și ea „elevi”.

„Țin acest atelier de trei ani, printr-un proiect al Fabricii de Pensule care este susținut financiar de AFCN. Trebuie să recunosc că față de anii trecuți, când lucram doar cu liceeni, iar limita de vârstă era îngrădită, acum a fost mult mai interactiv, cursanții fiind mult mai implicați. Liceenii erau mai timizi, mai inhibați, nu puteai să îi motivezi la fel, era mai greu. Mă bucur că ne-am distrat și am învățat. Niciodată până acum nu mi s-a întâmplat să rămân câte o oră bună peste program. Îmi face plăcere să țin aceste ateliere pentru că îmi stimulează și mie imaginația. În timp ce lucrez cu participanții și le dau câte o temă îmi vin și mie idei și îmi dau seama ce aș mai putea să fac, ce aș mai putea să dezvolt în acest proiect și în proiectele viitoare”, a declarat Irina Măgurean.

Amatoare a stilului de învățare bazat pe practică, Irinei îi place să își provoace cursanții să își folosească la maxim imaginația. „În momentul când dau o temă mă gândesc ce te poate ajuta pe tine să înveți fotografie și cum să te poți juca tu cu luminile. Până la urmă asta e cel mai important: să pui tu mâna, să faci și să vezi cum cade lumina. Eu nu vreau să explic că așa e mai bine, eu vreau ca participanții să realizeze singuri, să mute luminile, modelul, să învețe lucrând”, crede aceasta.

Fotografia este percepută de fiecare în felul său. Se spune că odată ce apăsăm pe butonul aparatului, o parte din noi se imprimă odată cu imaginea pe care dorim să o redăm. Pentru cei care lucrează zi de zi cu această artă, fotografia devine mai mult decât atât. „Pentru mine, fotografia este, pe de o parte, un mijloc exprimare – nu prea îmi place să vorbesc- pe de altă parte e metoda cea mai bună de a prinde momentul, metoda cea mai plastică. Prin intermediul ei, rămâne o imagine din fiecare moment al trecutului și astfel poți să îți retrăiești viața în imagini” este de părere Irina.

Un nou atelier de acest gen, susținut financiar de AFCN, va avea loc cel mai probabil anul viitor, tot în cadrul Fabricii de Pensule. Până atunci, însă Irina Măgurean promite că va susține și alte cursuri, pe cont propriu. Pentru cei care doresc să descopere lumea fascinantă a fotografiei sub îndrumarea sa, sunt rugați să urmărească site-ul www.bavardestudio.ro, unde, la momentul potrivit, vor primi toate detaliile.

Related posts

Leave a Comment