Vaticanul a primit 3.000 de plângeri de abuzuri sexuale comise de preoţi între 2001 şi 2010


Majoritatea cazurilor provin din Statele Unite ale Americii.Circa 3.000 de acuzaţii de abuzuri sexuale comise de preoţi asupra unor minori au fost analizate de justiţia de la Vatican între 2001 şi 2010, iar faptele ar fi fost comise în ultimii 50 de ani, a anunţat sâmbătă un oficial de la Vatican.
“Din 2001 până în 2010” au fost “circa 3.000 de acuzaţii privind preoţi sau membri ai clerului pentru infracţiuni comise în ultimii 50 de ani”, a declarat Charles J. Scicluna, procuror la tribunalul Congregaţiei pentru doctrină religioasă, între interviu acordat ziarului Conferinţei episcopale italiene, Avvenire.
“În circa 60% dintre cazuri, am avut mai degrabă de-a face cu acte de ‘efebofilie’, adică atracţie fizică faţă de adolescenţi de acelaşi sex. În 30% cu raporturi heterosexuale, iar restul de 10% cu adevărată pedofilie”, a spus prelatul, stabilind propia sa distincţie.
Potrivit lui, “în nouă ani, cazurile de preoţi acuzaţi de pedofilie sunt, în concluzie, circa 300”. “Prea mult, cu siguranţă, dar trebuie constatat că fenomenul nu este atât de de extins pe cât se vrea să credem”, a adăugat el, amintind că sunt 400.000 de preoţi şi membri ai clerului catolic în lume.
În 10% dintre cazuri, care au fost “foarte grave, cu dovezi indubitabile”, vinovaţii au fost excluşi din rândul clerului, a precizat el. De asemenea, alţi 10% dintre preoţii acuzaţi au cerut să fie excluşi.
În majoritatea cazurilor (60%), “în special din cauza vârstei înaintate a acuzaţilor, nu au fost deschise procese, dar au fost luate măsuri disciplinare”, precum “interdicţia de a celebra mesa în public sau de a asculta spovedanii sau obligaţia de a duce o viaţă retrasă şi de penitenţă”, a explicat Scicluna. Pentru restul (20%), “procesul penal sau administrativ” s-a derula “în dioceza competentă”.
Majoritatea acuzaţiilor provin din Statele Unite (circa 805 din cazuri în 2003-2004), o proporţie ce a scăzut, însă, “la 25% dintre cele 223 de dosare noi, din întreaga lume”, în 2009.
Între 2007 şi 2009, “media anuală a cazurilor semnalate a fost de 250”, potrivit lui Scicluna, care subliniază că “numeroase ţări nu semnalează decât unul sau două cazuri, dar creşte numărul de ţări”.
În ceea ce priveşte sesizarea justiţiei civile, prelatul face distincţie între ţările de drept anglo-saxon, precum Franţa, unde episcopii sunt obligaţi să 2recurgă la autoritatea judiciară”, şi celelalte ţări din lume, unde “Congregaţia nu obligă episcopii să îşi denunţe preoţii, ci încurajează vicitmele să-şi denunţe” agresorii.

Related posts

Leave a Comment