Urmaşii unor mari scriitori români se luptă în instanţă cu societatea care vrea drepturi totale asupra operelor

Urmaşii celor mai mari scriitori români sunt chemaţi la judecată! O societate privată din Capitală vrea ca instanţa să le anuleze certificatele de moştenitori, pentru a avea drepturi totale asupra operelor lui Sadoveanu, Rebreanu şi Nicolae Labiş.Totul a pornit atunci când în lege s-a prevăzut ca, în lipsa moştenitorilor, drepturile de autor asupra operelor literare să fie exercitate de către un organism
privat. În acest caz, COPYRO. Moştenitorii lui Sadoveanu, Rebreanu şi Labiş susţin că societatea a speculat legea şi i-a chemat la tribunal.
Viorica Gavril este unul din ei. Prin testament, a primit o parte din averea lăsată de Mihail Sadoveanu. Femeia a mandatat societatea COPYRO să-i colecteze banii de la edituri, radio, televiziuni, care foloseau operele marelui scriitor.
Şi nu orbim de bani puţini, din ei se poate trăi decent. În aceeaşi situaţie se află şi Ilderim Rebreanu. Este nepotul scriitorului.
Avocaţii moştenitorilor susţin că ceea ce face societatea e mai presus de lege şi că practic AR încerca să pună monopol pe piaţă. Reprezentanţii companiei
refuză să vorbească.
Pentru autoritatea care se ocupă de tot ce înseamnă drept de autor, totul e limpede .
Până acum, instanţa a dat câştig de cauză celor care i-au moştenit pe scriitori, însă nicio decizie nu este definitivă.

Related posts

Leave a Comment