Uniunea Europeană primeşte o lovitură din partea unei ţări nordice. Ce stat refuză integrarea în UE

Guvernul unui stat din nordul continentului a decis să-şi retragă cererea de aderare la Uniunea Europeană, în urma rezultatului alegerilor. La aflarea veştii, mii de persoane care doreau apropierea de Bruxelles au ieşit în stradă şi protestează faţă de noua politcă.Islanda îşi va retrage candidatura de aderare a țării la Uniunea Europeana, potrivit anunțului făcut de Guvernul de la Reykjavik, citat de AFP. Decizia, care este una surprinzătoare, vine după ce partidele care au câştigat alegerile, Partidul Progresului – de centru – și Partidul Independenței – de dreapta -, au ajuns la un acord şi solicită Guvernului să retragă candidatura de aderare la Uniunea Europeană.
Primele semne privind răcirea relaţiilor dintre Reykjavik şi Bruxelles au apărut în vara anului 2013. Islanda s-a arătat nemulţumită de faptul că Uniunea Europeană a anunţat că-i va impune o serie de sancţiuni ca urmare a diferendului privind pescuitul. Mai mult, negocierile de aderare au fost suspendate încă din luna ianuarie a anului trecut, pentru a permite desfăşurarea campaniei electorale. Specialiştii în economie, inclusiv cei din Islanda, au atras atenţia că această ţară ar trebui să adere totuşi la Uniunea Europeană. În viziunea acestora, integrarea ar aduce o serie de avantaje, iar cel mai mare ar ţine de adoptarea monedei euro, care ar contribui la stabilitatea economiei naţionale.
La aflarea veştii că Islanda îşi va retrage candidatura la aderarea în Uniunea Europeană, peste 3.500 de persoane au ieşit în stradă la Reykjavik, pentru a protesta împotriva acestei decizii. Manifestanţii s-au adunat ieri în faţa Parlamentului în ceea ce a fost, potrivit poliţiei, cel mai mare miting de protest de la criza financiară din 2009. Aceştia cer guvernului să-şi onoreze promisiunea de la alegerile din mai şi să organizeze un referendum asupra aderării la Uniunea Europeană.

Related posts

Leave a Comment