Ungurii au cea mai ieftină benzină din UE. Arabii se “laudă” cu 16 cenţi pe litru


Preţul carburantului a stârnit numeroase revolte în ultima perioadă. Supăraţi, sute de şoferi din toată ţara au plătit benzina cu mărunţiş. Companiile petroliere au dat vina pe taxe şi accize, care ar umfla preţul carburantului de la pompă.Preţul carburantului la pompă este influenţat de o serie de factori, cum sunt cotaţia barilului de petrol, costurile de distribuţie, taxele, precum şi stocurile existente. Ţările bogate în petrol au astfel şi cele mai mici preţuri la carburant. În plus, aici există şi subvenţii. În schimb, consumatorii din Europa plătesc mai mult din cauza taxelor mari.
Cele mai mari tarife ale carburanţilor sunt în Olanda, Grecia şi Danemarca, unde un litru de benzină depăşeşte doi dolari. Asta pentru că aici taxele şi accizele sunt foarte ridicate.
La polul opus se situează ţările bogate în rezerve de petrol: Arabia Saudită, Libia şi Kuweitul. Locuitorii de aici plătesc de 15 ori mai puţin ca europenii. În Arabia Saudită, de exemplu, un litru de benzină costă 16 cenţi.
În Europa, cele mai mici preţuri se găsesc la vecinii noştri unguri. România se situează undeva la mijloc.

Cea mai scumpă benzină:
OLANDA – 2,18$/LITRU
GRECIA – 2,09$/LITRU
DANEMARCA – 2,07$/LITRU

Cea mai ietină benzină:
ARABIA SAUDITĂ – 0,16$/LITRU
LIBIA – 0,17$/LITRU
KUWEIT 0,22$/LITRU

La nivel european:
CEL MAI SCUMP CARBURANT: OLANDA (2,18$/LITRU)
ROMÂNIA (1,53$/LITRU)
CEL MAI IEFTIN CARBURANT: UNGARIA (1,24$/LITRU)

Related posts

Leave a Comment