Ungaria va apela la UE pentru mediere în scandalul regionalizării

Lupta pentru împărţirea României în judeţe ajunge şi la Bruxelles. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Ungariei, Richard Horcsik, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 că Ungaria ar putea apela la ajutorul UE în scandalul privind organizarea administrativ-teritorială.“Ştiu că este vorba despre o problemă internă a României, dar aş face următoarea observaţie: gata cu problemele interne şi cu politicile interne, fie ele ale României sau ale Ungariei! Suntem membri ai Uniunii Europene şi totul merge la Bruxelles”, a declarat Richard Horcsik.
În replică la avertismentul oficialului maghiar, ministrul de externe Teodor Baconschi a făcut apel la calm în cadrul relaţiilor dintre ţara noastră şi Ungaria. Baconschi a ţinut să precizeze că nu se pune problema unei răciri a relaţiilor bilaterale.
În schimb, preşedintele Senatului, Mircea Geoană a atras atenţia că Budapesta nu trebuie să interfereze într-o problemă a statului român, în care nici Bruxelles-ul nu are vreun cuvânt de spus.
După săptămâni întregi de negocieri pe tema reorganizării administrative, preşedintele a venit miercuri cu o ofertă pentru UDMR: judeţele Harghita şi Covasna să îşi păstreze actualul statut. Noul proiect prevede ca cele două judeţe să nu intre in procesul de împărţire a ţării în mai multe regiuni.
Liderii UDMR spun că nu le convine nici această variantă şi vor o regiune care să cuprindă şi judeţele Mureş, Bihor, Satu Mare şi Sălaj.
UDMR are timp până luni să hotărască dacă acceptă propunerea lui Traian Băsescu.

Related posts

Leave a Comment