Un studiu arată că dinozaurii aveau păduchi
Păduchii care parazitează păsările şi mamiferele au început să se diversifice înainte de dispariţia dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani, conform unuia dintre autorii studiului, Kevin Johnson de la Universitatea din Illinois.O fosilă descrisă de paleontologi în 2004 indica faptul că păduchii asemănători celor din prezent au început să apară încă de acum 44 de milioane de ani, potrivit agerpres.ro.
După examinarea secvenţială a genelor a 69 de specii de păduchi, oamenii de ştiinţă au putut reconstitui un fel de linie genealogică a păduchilor, linie ce ajunge mult mai departe înapoi în timp, până la sfârşitul Cretacicului.
Păsările, gazdele cel mai frecvent alese de păduchi, sunt descendentele unui grup de dinozauri carnivori bipezi, Terapodele, din care făcea parte şi temutul Tyrannosaurus Rex. Acest studiu confirmă şi ipoteza că principalele grupuri de păsări şi mamifere existau deja înainte de dispariţia dinozaurilor, din Cretacic, probabil în urma impactului cu un meteorit gigantic.
Înţelegerea evoluţiei păduchilor oferă multe răspunsuri pentru o mai bună înţelegere a evoluţiei gazdelor parazitate de aceste artropode.
“Ţinând cont de cronologia, modificările evolutive genetice şi originea precoce a păduchilor, păduchii probabil că infestau şi dinozaurii cu pene, strămoşii cei mai îndepărtaţi ai păsărilor”, concluzionează studiul.