Clujul este unul dintre cele mai centre universitare din România. În universitățile din Cluj-Napoca studiază aproape 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, însă doar un sfert dintre ei va avea asigurată cazarea în căminele studențești. Mulți dintre studenți preferă să locuiască în chirie, pentru că, în acest fel, au condiții mai bune de locuire și de studiu.
Cea mai mare instituție clujeană de învățământ superior este Universitatea Babeș-Bolyai. Această universitate are 55.000 de studenți și 17 cămine pe care le administrează. Prețul cazării variază în funcție de numărul de persoane din cameră, de dotări și de statutul studenților. Cel mai mult plătesc studenții străini: 480 de lei pe lună pentru un loc în cămin. Pentru români, cel mai mic preț este de 80 de lei pe lună, iar cel mai mare de 280 de lei pe lună. Cu toate acestea, mulți studenți preferă să locuiască în chirie.
Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” dispune de 2.300 de locuri de cazare, în condițiile în care are peste 9.000 de studenți. O proporție asemănătoare între numărul total de studenți și locurile în cămine se regăsește și în cazul Universității Tehnice Cluj-Napoca și în cel al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
De asemenea, în Cluj-Napoca există alte două universități de stat, din domeniul artelor. Este vorba de Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” și de Universitatea de Artă și Design. De asemenea, există și universități private, precum Sapientia, Dimitrie Cantemir, Bogdan Vodă și Spiru Haret. De obicei, universitățile private nu au locuri proprii de cazare.