Un deceniu cu Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, la Bastionul Croitorilor

Fundaţia „Mihai Eminescu Trust” – România organizează în perioada 23-30 octombrie, la Centrul de Cultură Urbană din Turnul Croitorilor, str. Baba Novac nr. 35, expoziţia “10 ani de activitate – un angajamnet pentru valorificarea patrimoniului românesc”. Vernisajul expoziţiei este programat pentru vineri, 23 octombrie, de la ora 19h00.În deschiderea expoziţiei, vicepreşedintele fundaţiei “Mihai Eminescu Trust”, Caroline Fernolend, va prezenta activitatea fundaţiei în cei 10 ani de activitate, cu peste 600 de proiecte în 25 de sate din Transilvania şi în oraşul Sighişoara.

Aflată sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles de Wales, fundaţia “Mihai Eminescu Trust” are domenii de activitate, atât de ordin cultural, cum sunt restaurarea clădirilor, precum case, biserici, sinagogi, imobile istorice din satele transilvănene, pentru redarea aspectului original al satelor, dar şi de ordin social, cum ar fi, sprijinirea meşteşugurilor tradiţionale, a bucătăriei locale, a agroturismului, oferind astfel oamenilor din aceste sate o alternativă la viaţa din oraşe. De asemenea, fundaţia administrează în coproprietate cu municipalitatea oraşului Sighişoara şi rezervaţia naturalăa de stejari seculari “Breite”.
Un alt proiect reuşit al fundatiei este restaurarea conacului de la Malancrav şi construirea unei fabrici de suc natural de mere.

Toate aceste proiecte urmăresc revitalizarea satelor din sudul Transilvaniei, care au fost zdruncinate de migrările etnice şi sociale de la începutul anilor 1990. Scopul proiectelor fundaţiei este acela de a crea sate de sine stătătoare, oferind astfel oamenilor motive pentru a-şi păstra modul de viaţă tradiţional şi a le reda mândria.
Fotografiile şi pliantele expuse infăţişează diferite momente ale activităţii fundaţiei. De asemenea, vor fi prezentate câteva dintre produsele confecţionate în mod tradiţional, cum ar fi cahle, coşuri împletite, dar şi suc de mere de Malancrav, plăcinta cu rabarbar.

Mai multe informaţii despre fundaţia “Mihai Eminescu Trust” pot fi gîsite pe internet la adresa: www.mihaiemienscutrust.org

Related posts

Leave a Comment