UE vrea sa reia dialogul cu Havana

Miniştrii de Externe din ţările membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni, 25 octombrie, la Luxemburg urmează să discute despre o posibilă normalizare a relaţiilor cu statul Cuba. Recenta eliberare a unor deţinuţi politici cubanezi ar putea permite o reluare a dialogului între Uniunea Europeană şi Havana.Europenii au fost întotdeauna ceva mai clemenţi faţă de regimul cubanez decât americanii şi au considerat că întreţinerea unui dialog, a unor relaţii comerciale, a unor schimburi şi chiar a turismului nu poate decât să fie în avantajul cubanezilor de rând, chiar dacă populaţia cubaneză rămâne ostatica unui regim retrograd, marcat de personalitatea complexă, dar nefastă a unui singur om, Fidel Castro.
În luna iulie a acestui an, Guvernul cubanez a decis punerea în libertate a 52 dintre cei 75 de dizidenţi condamnaţi în 2003.
Săptămâna trecută, după ce premiul european Saharov a fost decernat dizidentului Guillermo Farinas, Havana a anunţat punerea în libertate a altor deţinuţi politici. În aceste condiţii, Uniunea Europeană ar putea face un gest faţă de Cuba, în vederea unei normalizării relaţiilor.
Un dialog în acest sens este de altfel lansat prin numeroşi intermediari din 2008. Actuala politică de fermitate a Uniunii Europene faţă de Cuba, practic aliniată cu cea americană datează din 1996. Dar, în condiţiile în care schimbarea gărzii la Havana ar putea interveni în viitorul apropiat, mulţi lideri europeni consideră că trebuie reluat dialogul politic cu regimul cubanez, atât pe tema drepturilor omului, cât şi pe plan economic.
Mai rămâne de văzut cum vor reacţiona fostele ţări comuniste din estul Europei, pentru că decizia celor 27 în privinţa reluării relaţiilor cu statul cubanez trebuie să poarte marca unanimităţii. Până acum, est-europenii au fost împotrivă, considerând din experienţă că în nici un caz nu trebuie avută încredere în comunişti.

Related posts

Leave a Comment