Trei savanţi împart premiul Nobel pentru chimie pe 2013

Premiul Nobel pentru chimie pe 2013 a fost atribuit cercetătorilor Martin Karplus (american de origine austriacă), Michael Levitt (născut în Africa de Sud) şi Arieh Warshel (născut în Israel). Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, potrivit www.romanialibera.ro.
Cei trei savanţi au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie “pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe”, potrivit Comitetului Nobel.

În 2012, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor americani Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz, pentru descoperirile lor privind activităţile unei importante familii de receptori, receptorii cuplaţi cu proteina G (RCPG), considerată cea mai mare familie de receptori celulari de suprafaţă.

Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi, cel pentru pace (singurul atribuit de Norvegia) va fi anunţat vineri, iar premiul Nobel pentru economie va fi atribuit luni.

Laureaţii primesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de aproape un milion de euro, care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Related posts

Leave a Comment