Training în Stomaterapie pentru 60 de asistenţi medicali din Cluj-Napoca

60 de asistenţi medicali participă la Cluj-Napoca, în data de 21 iunie, la cel de-al doilea training în Stomaterapie derulat în cadrul Programului naţional Stomacare, un program de educare şi informare în vederea îngrijirii stomelor şi a creşterii calităţii vieţii pacientului operat de cancer de colon. 

Organizatorii îşi propun pregătirea asistenţilor pentru a oferi o îngrijire specializată şi corectă pacienţilor operaţi care rămân cu o stomă. Cursanţii vor învăţa cum să îngrijească un pacient cu stomă, de ce este crucial în viaţa pacientului rolul asistentului din spital, aspecte psiho-oncologice şi reguli de alimentaţie.

 

Primul Studiu de Viaţă asupra pacienţilor stomizaţi

 

În prima lună după operaţie, 63% dintre pacienţii cu stomă au avut iritaţii ale pielii din jurul stomei, efect al unei îngrijiri iniţiale insuficiente sau neadecvate situaţiei pacientului. Atunci când apar situaţii dificile, 20% ar apela la un asistent medical, potrivit datelor preliminare obţinute în cadrul preliminare a Primului Studiu de Viaţă asupra pacienţilor stomizaţi, care se desfăşoară în Cluj-Napoca de două luni, în cadrul Programului Stomacare.

 

43% dintre pacienţii cu stoma se simt jenaţi în public din cauza posibilelor scurgeri, iar 37% sunt îngrijoraţi în public la gândul că poate nu e bine lipită stoma, mai relevă studiul citat. Alte efecte neplăcute al vieţii cu stoma în România: 17% dintre pacienţii se simt izolaţi, 16% se tem că familia se simte prost în prezenţa lor. De asemenea, 41% dintre pacienţii chestionaţi până acum se îngrijorează că nu vor mai putea avea aceleaşi activităţi ca până acum. În acelaşi timp, 60,8% dintre pacienţii cu stoma chestionaţi simt nevoia consilierii psihologice de specialitate înainte şi după spitalizare.

 

Studiul de Viaţă asupra pacientului stomizat se va derula pe parcursul acestui an şi va oferi informaţii importante şi recomandări care să îmbunătăţească viaţa pacienţilor cu stoma.

 

 

În România nu există specializarea de stomaterapeut, întâlnită însă în peste 20 de ţări la nivelul Uniunii Europene. În acelaşi timp, numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operaţi de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienţi noi. Cancerul colorectal se afla pe locul 2 ca incidenţă în rândul cancerelor la bărbaţi şi pe locul 3 la femei, conform datelor INSP.

 

Pentru mai multe detalii, urmăriţi pagina de Facebook a Programului Stomacare: https://www.facebook.com/Programul-Stomacare.

 

Evenimentul, creditat cu 8 puncte EMC de către Ordinul Asistenţilor şi Moaşelor din Cluj-Napoca, durează o zi şi va avea loc în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor.

Related posts

Leave a Comment