„TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii” ajunge la final

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Clujse pregătește să finalizeze amplul proiect de cercetare a patrimoniului cultural tradițional, intitulat „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”.

Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), proiectul a vizat patrimoniul cultural imaterial din toate zonele etno-folclorice ale județului Cluj.

Campania de cercetare multidisciplinară hibridă, utilizând soluții inovatoare, s-a desfășurat în perioada iulie – noiembrie 2022 și a avut ca scop documentarea faptelor de cultură tradițională, practicate încă şi extragerea din memoria latentă, colectivă, a faptelor de cultură tradițională, cunoscute doar vârstnicilor, pentru a facilita transferul de cunoștințe către tânăra generație.

Astfel, au rezultat mai multe produse culturale, care vor fi prezentate publicului joi, 10 noiembrie 2022, de la ora 17:30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sala Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

La evenimentul cu intrare liberă vor lua parte specialiștii instituției, colaboratorii și alți invitați. Publicul se va putea bucura de momente extraordinare, prezentate de horitorul Traian Balcău din Ceanu Mare, de interpreții clujeni: Iosif Rusu, Adrian Socaciu, Florin Bota, Mihai Trif, Alexandru Potra, Raul Oltean, Daniel Rusu și de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonatori: prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu.

Un rezultat important al acestui proiect este ,,Colecția de mărturii”, un inedit „muzeu al satului, dedicat patrimoniului imaterial”, compus din povestiri, amintiri, istorii personale, etc., în format audio, video sau text, toate culese de la trăitorii satului transilvan. Asemeni oricărui muzeu, în accepțiunea clasică a termenului, are funcția de a conserva și pune în valoare patrimoniul în scopul cunoașterii, educării şi recreării. O soluție inovatoare implementată în acest proiect cuprinde postarea online a 100 de „mărturii” și care va fi dezvoltată pe parcursul anilor.

Totodată, a fost realizată o expoziție multimedia ce cuprinde peste 300 de fotografii, grupate pe cinci secțiuni: oameni, locuri, locuire, ocupații și obiceiuri. Aceasta este disponibilă online, pe www.traditiiclujene.ro, website-ul oficial al instituției, într-o secțiune specială dedicată proiectului.

Un alt rezultat important al acestui proiect este reprezentat de șase filme documentare pe teme, precum: obiceiuri din viața omului, a comunității sătești, obiceiuri la sărbătorile de peste an, port și meșteșuguri. Este vorba despre „Cositul fânului”, Jocul junilor din Mărișel”, „Lâna –urzit, țesut”, „Pâinea cea de toate zilele”, „Povești și hori din șezătoare și clacă” și „Tinerii la jocu’ satului, disponibile pe memory stick, dar și pe canalul de Youtube Tradiții Clujene.

O activitate în cadrul proiectului a fost și ,,O zi în satul tradițional. Negreni”, peisaj cultural, obicei, meșteșug, gastronomie, pași de joc, șezătoare și ateliere, în care tineri din mediul urban au experimentat cultura tradițională, în satul clujean Negreni, cu sprijinul Primăriei Comunei Negreni și cu implicarea Asociației culturale „Pro Vision”. Evenimentul a avut ca scop apropierea tinerilor de tradițiile populare.

Related posts

Leave a Comment