Tot mai mulţi medici români primesc oferte de la spitalele din Occident

Medicii români primesc tot mai multe oferte de la clinicile din Europa de Vest. Ei aleg să muncească în spitale, institute, clinici sau cabinete din ţările nordice, Germania sau Marea Britanie pe salarii care sunt, uneori, de câteva zeci de ori mai mari decât cele din România. Plecarea medicilor creşte prestigiul ţării, însă, pe de altă parte, lasă sistemul sanitar românesc într-un deficit de specialişti care creşte de la an la an.

Calitatea deosebită a medicilor români determină tot mai multe spitale din Occident să încerce să îi recruteze. Mulţi dintre medici pleacă deoarece au condiţii mai bune de lucru şi salarii mai mari.

 

Plecarea medicilor în Occident generează însă un deficit în sistemul sanitar românesc. Cele mai afectate sunt mediul rural şi oraşele mici. Din acest motiv, au început să apară şi întreprinzători privaţi, care oferă burse medicilor tineri, pe care doresc să îi păstreze în ţară. Un astfel de exemplu este omul de afaceri Cristian Bucur, care oferă burse tinerilor care îşi fac rezidenţiatul în chirurgie.

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj pregăteşte şi tineri care vin din alte ţări, precum Franţa sau Suedia, şi care vor să devină medici, farmacişti sau asistenţi medicali. Numărul lor se ridică la câteva sute de absolvenţi pe an.

Related posts

Leave a Comment