Tot mai multe firme clujene devin companii internationale

Tot mai multe companii înfiinţate la Cluj devin firme internaţionale, care operează pe piaţa europeană sau chiar pe cea globală. Primele companii care s-au internaţionalizat au fost cele care produc software, însă tot mai multe companii din domeniul producţiei industriale se înscriu pe acest drum. Sunt firme care s-au extins în Ungaria, Slovacia, Polonia, Serbia, Macedonia sau Bulgaria, însă tot mai multe testează acum şi pieţele din Europa de Vest, cele din Orientul Mijlociu sau cele din Africa de Nord. Există şi companii profilate pe produse de lux, cum ar fi mobila sau confecţiile, care au intrat şi pe pieţele din Asia Centrală, din Orientul Îndepărtat sau din America de Nord, iar unele dintre aceste companii din Cluj au acumulat suficient capital încât şi-au permis să achiziţioneze alte firme locale.

Zeci de companii clujene s-au transformat în ultimii ani în adevărate multinaţionale cu capital românesc. În domeniul producţiei de software, există companii care şi-au deschis filiale în Europa Centrală şi de Est, dar şi firme care au achiziţionat companii locale din Belgia, Olanda sau Germania. Nu doar firmele de software s-au extins la nivel internaţional, ci şi companii care produc hardware şi care au ajuns în situaţia de a lucra cu actori precum NATO sau Agenţia Spaţială Europeană, după cum spune preşedintele clusterului ARIES Transilvania, Voicu Oprean. La rândul său, Voicu Oprean conduce compania AROBS Transilvania, care şi-a deschis o subsdiară în Republica Moldova şi a achiziţionat companii în Belgia şi Olanda.

 

Există şi companii din domeniul producţiei industriale care s-au extins în toată lumea. O firmă, Komoder, de exemplu, realizează design-ul unor fotolii de masaj la Cluj, le produce efectiv în China şi în Japonia şi le livrează apoi, prin magazine şi echipe proprii de montaj în Ungaria, Bulgaria, Spania şi Italia, după cum spune fondatorul ei, Adrian Rus. ”Anul acesta, am avut o creştere a cifrei de afaceri de la 2 milioane la 3 milioane de euro, iar pentru 2019 estimăm o creştere până la 5 milioane de euro”, spune Adrian Rus.

 

Companiile clujene au reuşit să se extindă la nivel internaţional şi în domenii precum producţia de roboţi industriali, confecţii metalice sau benzi transportoare. Specialiştii în economie cred că această tendinţă se va accentua în viitorul apropiat, pe măsură ce companiile clujene vor acumula capital şi experienţă în arena internaţională.

Related posts

Leave a Comment