Parteneriatele dintre universităţi şi companiile private devin tot mai numeroase. Un exemplu este cel al unui lanţ de supermagazine cu capital german, care a decis să ofere, în fiecare an, timp de cinci ani, suma de 10.000 de euro liniei germane de la Universitatea Babeş-Bolyai, după cum spune prorectorul Rudolf Graf.
”Acest parteneriat vine în continuarea parteneriatelor pe care le avem deja cu alte companii. Este consecinţa a ceea ce universitatea oferă deja mediului de afaceri, şi anume forţă de muncă bine calificată. Este bine ca viitoarea forţă de muncă să îşi găsească susţinere din partea mediului de afaceri”, a spus profesorul Rudolf Graf. Prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai a adăugat că foarte multe companii au înţeles că universităţile nu sunt doar un furnizor de forţă de muncă, ci şi un furnizor de cercetare ştiinţifică.
Motivaţia grupului comercial german este una puternică, spune reprezentantul său, Dan Dehenes. ”Dorim să investim în generaţiile tinere, dorim să găsim potenţiale resurse umane şi potenţiali candidaţi pentru noi încă de pe băncile şcolii. Doar aşa, prin astfel de programme, putem aduce un plus de valoare, atât nouă, cât şi economiei”, a spus Dan Dehenes.
În alte situaţii, donaţiile constă în material didactice. Un grup financiar austriac a oferit Facultăţii de Business a Universităţii Babeş-Bolyai un fond de carte, care va constitui Biblioteca Investitorului, spune decanul facultăţii clujene, Ioan Nistor. ”Ea face parte din mai multe proiect pe care care facultatea vrea să le aducă studenţilor, pentru a-i forma, astfel încât la terminarea facultăţii să fie pregătiţi pentru mediul de afaceri”, a spus decanul Ioan Nistor.
Companiile sunt interesate să se implice cât mai mult în educarea tinerilor, spune directorul regional al unei bănci cu capital austriac, grupul Erste – BCR, Sorin Cordovan. ”Este vorba de rolul ca şi responsabilizare socială de educaţie financiară şi aici avem două direcţii majore. O direcţie este dată de nişte date statistice care arată că România se află pe locul 124 din 143 de ţări în ceea ce priveşte alfabetizarea bancară, iar o altă direcţie este dată de implicarea în formarea tinerilor”, a spus Sorin Cordovan.
În alte cazuri, companiile au oferit universităţilor laboratoare complet dotate, precum Samsung, care a oferit un astfel de laborator Universităţii Tehnice, burse ori au sponsorizat diferite competiţii ştiinţifice între studenţi.