Meșteșugurile tradiționale din lumea satului de altădată au renăscut în aceste zile la Dej, grație unor copii și tineri care, alături de cadre didactice, au participat la o Școală de vară, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean, în parteneriat cu Muzeul Municipal Dej și Clubul Copiilor Dej.
A fost vorba despre ateliere zilnice, desfășurate la Muzeul Municipal din Dej, care au avut ca activitate principală deprinderea de către tânăra generație a meșteșugului de țesut brâie. Au fost folosite diferite tehnici de realizare a brâielor, la războiul de țesut în patru ițe, cu alesătură și cu „tăblițe”, tehnică din vremea dacilor, după cum a explicat Doina Panov de la Asociația Terra Dacica Aeterna, invitată la festivitatea de deschidere a proiectului. În același timp, cei mai mici au învățat, cu ajutorul gherghefului, să coasă semne de carte.
Activitățile au debutat luni, 6 septembrie 2021, când participanții au avut ocazia de a interacționa cu meșteri populari din zona Dej-Gherla, care le-au insuflat pasiunea pentru lumea satului, obiceiurile și meșteșugurile tradiționale de odinioară. Copiii au aflat amănunte despre cusăturile tradiționale maghiare de la Erzsébet Juhos-Kis, iar despre împâslirea lânii de la Sebi Eniko. Totodată, Andreea Pop le-a prezentat diferite obiecte decorative croșetate, Voichița Maria Rus le-a arătat modul în care se realizează diferite cusături românești, iar decorarea lemnului prin tehnica de pirogravură le-a fost prezentată de Dorockzi Vasile. Le-au fost alături și patru membri de la Asociația Terra Dacica Aeterna.
În același timp, au vizionat o serie de filme cu tematică etnografică, prin care au fost transpuși în atmosfera șezătorilor din Mărișel, au aflat cum se prepară diverse bucate tradiționale în localitatea Orman, dar și cum se pregătește prescura la Negreni. Deoarece tinerii au fost foarte încântați de ceea ce au văzut, au solicitat ca filmele să fie proiectate și în următoarele zile.
Atelierele vor fi deschise până azi, 10 septembrie 2021, iar rezultatul muncii lor, sub îndrumarea a doi instructori pasionați, prof. Daniela Katona și Anca Motogna, se va constitui într-o expoziție.