TIFF 2012, un “must-see”Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF aduce la Cluj, în premieră, dintre cele mai deosebite filme, nou apărute, alături de evenimente precum concerte, expoziţii, cursuri de masterclass şi alte surprize pregătite de organizatori. Directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, este cel care realizează selecţia filmelor prezentate an de an publicului TIFF, între 1 şi 10 iunie, la Cluj-Napoca. La secţiunea Supernova, direct de la Festivalul de la Berlin vin filmele „Tabu” şi „Keep the Lights On”. “Tabu”, producţia portughezului Miguel Gomes, rcompensată cu Premiul Alfred Bauer pentru cel mai inovator titlu din competiţia Berlinale 2012 şi cu Premiul criticii – FIPRESCI, este o tulburătoare poveste de dragoste, o reflexie despre artă şi memorie. Fost critic de film, devenit intre timp regizor, Michael Gomes s-a făcut remarcat prin filmul „A cara que mereces” (2004), prezentat anul trecut la TIFF, în cadrul secţiunii Focus IndieLisboa. „Aquele querido mês de agosto” (2008) este unul dintre cele mai apreciate filme ale sale.

Nu trebuie ratat!

Tot în secţiunea Supernova este programată vizionarea filmului suedez „Play”, în regia lui Ruben Östlund, laureat al premiului Coup de Cœur din cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, de la Festivalul Cannes, 2011. Viaţa oferă subiecte care transpuse pe peliculă ajung capodopere. Filmul porneşte de la o întâmplare cu câţiva copii care jefuiau şi exploatau sistematic alţi copii, în oraşul Göteborg. Regizorul construieşte astfel o dramă impresionantă, despre rasism, xenofobie, violenţă juvenilă, prejudecăţi şi stereotipe ale unei socitetăţi postmoderne.
Un alt “must-see” la TIFF, proiectat în secţiunea Umbre/Shadowseste, este thriller-ul “The Yellow Sea” a sud-correanului Na Hong-jin. Filmul a fost prezentat anul trecutl a Cannes, în secţiunea “Un Certain Regard,” şi dezvăluie frământările unui bărbat care se decide să ucidă pentru bani, însă ajunge în final prin a fi el ţinta altor ucigaşi de profesie. Na Hong-jin a debutat în 2008 cu filmul “The Chaser”. Regizorul sud-american Sebastián Lelio se întoarce anul acesta la TIFF cu cel mai recent film al său, „El Año del Tigre”/„The Year of the Tiger”, proiectat anul trecut în cadrul Festivalului de la Locarno. Filmul zugrăveşte în detalii cum arată o ţară, preucum Chile, după devastatorul cutremur din 2010.

Aceeaşi poveste, trei variante

Trei filme, trei regizori, trei stiluri diferite, trei unghiuri diferite ale aceleiaşi poveşti, ponită de la un eseu critic. În vara lui 2006, trei dintre cei mai cotaţi cineaşti germani ai momentului, Dominik Graf, Christian Petzold şi Christoph Hochhäusler, au început să lucreze la un proiect cinema comun bazat pe diverse teme, pornind de la estetica filmului din şcoala berlineză şi cinematograful de gen. Demersul lor teoretic a fost pus în practică, într-un format cinema ambiţios. Astfel, spectatorilor TIFF li se pregăteşte pentru acest an o experienţă cinema deosebită în cadrul unei proiecţii-maraton speciale, şi-anume, vizionarea filmului “Dreileben” (Germania, 2010).
De o altă proiecţie maraton la TIFF 2012 va avea parte şi serialul HBO “Mildred Pierce” (2011), o mini-serie de cinci episoade despre soarta unei femeie divorţate în anii ’30 ai secolului XX, marcaţi de criza economică şi socială. Producţia i-a adus anul trecut actriţei Kate Winslet un premiu Emmy şi un Glob de Aur pentru “cea mai bună interpretare feminină”. Filmul a primit la Gala Premiilor Emmy şi cele mai multe nominalizări, în număr de 21.

Kubrick TIFF

Anul acesta se anunţă şi o spectaculoasă retrospectivă TIFF, dedicată cineastului Stanley Kubrick. Toate filmele regizate de acesta vor fi proiectate în cadrul secţiunii “100%”, nou intrată în panoplia festivalului, anul trecut cu operele complete ale lui Lucian Pintilie şi Pierre Étaix. Pe lângă proiecţii sunt programate şi o serie masterclass-uri, expoziţii şi alte evenimente speciale dedicate unuia dintre cei mai de seamă cineaşti ai cinematografului din secolul XX.

Related posts

Leave a Comment