Testari gratuite pentru depistarea cancerului la san, in mediul rural din Cluj

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din România, organizează testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

Caravana se va afla în judetul Cluj sâmbătă.

Mai exact, primele testări gratuite, în Cluj, se vor desfăsura în Apahida, la Căminul Cultural, între orele 10:00 si 18:00.

“Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar sansele de supravietuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalităti la sâni si au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formatiuni de natură canceroasă si au fost trimise la medicul specialist”, mentionează Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Consultul va fi efectuat de către voluntarii de la Asociatia Studentilor Medicini?ti din Cluj. Acesta va consta în următoarele controale: la sâni (palpare, ecografie, dacă e cazul si trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunite (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) si pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol).

În mediul rural din judetul Cluj testările sunt programate astfel:
27 octombrie – Apahida
3 noiembrie – Săndulesti
4 noiembrie – Chiuiesti
10 si 11 noiembrie – Flore?ti
24 noiembrie – Băisoara
25 noiembrie – Căpusu Mare.


Related posts

Leave a Comment