SURSE. Reconfigurare politică în Guvernul Tudose. Clujul ar putea primi un portofoliu de ministru

Vizita de vineri a fostului vicepremier şi ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, în prezent lider al grupului Pro România, ascunde mai mult decât o simplă acţiune de partid, menită să strângă în viitoarea formaţiune politică foşti lideri ai PC. Trecerea fostului premier, Victor Ponta, de la PSD la Pro România ar putea aduce în noua formaţiune politică mai mulţi parlamentari.

Este vorba, în primul rând, de foşti membri ai PC din Transilvania, dar şi de membri ai PSD care i s-ar putea alătura lui Victor Ponta, pe fondul faptului că măsurile luate de Guvernul Tudose încep să îi nemulţumească pe alegători. În prezent, în Pro România există şapte parlamentari, însă, în viitorul apropiat, liderii acestei formaţiuni speră să ajungă la opt senatori şi 21 de deputaţi.

 

Dacă planul Pro România va fi pus în practică, acesta ar reprezenta o lovitură serioasă pentru coaliţia de guvernare, care ar putea să îşi reconfigureze componenţa politică, prin cooptarea UDMR la guvernare. Acest lucru ar putea să se întâmple în toamna acestui an sau în luna decembrie, spun surse politice. UDMR, care sprijină parlamentar Guvernul PSD-ALDE, a fost la un pas de a intra la guvernare şi în vara acestui an, când PSD a demis Guvernul Sorin Grindeanu. Atunci, în cursul negocierilor politice, liderii UDMR au formulat o serie de cereri care au stârnit o reacţie naţionalistă exagerată din partea unora dintre reprezentanţii PSD.

 

Printre modificările legislative de UDMR se numărau modificarea legii administraţiei publice locale, în aşa fel încât să scadă pragul de la care trebuie utilizate limbile minorităţilor naţionale de la 20 la sută la 10 la sută şi rezolvarea situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş. Aceste iniţiative sunt acum promovate separat în Parlament, în aşa fel încât reacţiile naţionaliştilor să fie diluate, iar UDMR să poată fi cooptată la guvernare fără alte probleme. Cooptarea UDMR ar urma să fie făcută sub semnul reconcilierii istorice româno-maghiare în perspectiva anului 2018, iar PSD ar avea ocazia să pozeze în ochii partenerilor săi din Partidul Socialist European drept un promotor al drepturilor minorităţilor naţionale, o iniţiativă ce ar avea scopul de a diminua disconfortul socialiştilor europeni provocat de promovarea referendumului pentru interzicerea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

 

Cooptarea UDMR la guvernare va trebui să aibă loc cu votul Parlamentului, iar structura Guvernului ar urma să fie modificată, în aşa fel încât PSD să poat oferi două sau trei portofolii ministeriale maghiarilor ardeleni. Printre portofoliile care ar urma să fie oferite maghiarilor ardeleni s-ar putea număra portofoliul Justiţiei şi cel la Mediului, precum şi un post de ministru delegat, fie pentru Comerţ, în cadrul Ministerului Economiei, fie pentru Minorităţile Naţionale, în cadrul Ministerului de Interne.

 

Însă surse din conducerea centrală a PSD spun că desemnarea unor miniştri ai UDMR trebuie echilibrată prin desemnarea unor miniştri care provin din organizaţiile din Transilvania ale social-democraţilor. În acest context, un portofoliu de ministru ar putea reveni unui reprezentant al PSD Cluj.

 

În discuţie sunt două portofolii: cel al Sănătăţii şi cel al Educaţiei. Pentru portofoliul Sănătăţii, un nume vehiculat este cel al rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie, Alexandru Irimie. El este unul dintre cei mai respectaţi oncologi din România şi conduce una dintre cele mai bune universităţi de medicină din această parte a Europei. De asemenea, în calitate de director al Institutului Oncologic din Cluj, Alexandru Irimie a reuşit să modernizeze această unitate medicală de elită. Nu este clar, însă, dacă profesorul universitar Alexandru Irimie va renunţa la mandatul de rector pentru cel de ministru.

 

Pentru portofoliul Educaţiei este pomenit numele profesorului Ioan Ştefan Groza de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. El a ratat la mustaţă şansa de a deveni rector la alegerile interne, iar de mai mulţi ani a acumulat o bogată experienţă în structurile centrale ale Ministerului Educaţiei. Profesorul Ioan Groza ar reprezenta o alegere bună, spun surse din conducerea centrală a PSD, pentru că este în relaţii bune cu doi dintre liderii marcanţi ai acestui partid, foştii miniştri Ioan Rus şi Vasile Dâncu, care s-au retras din prim-planul vieţii politice, iar Ioan Groza ar reprezenta cea mai potrivită persoană pentru a reface bunele relaţii dintre echipa lui Liviu Dragnea şi foştii lideri ai Grupului de la Cluj din PSD.

Related posts

Leave a Comment