Comunismul în cinematografie – dezbatere la TIFF organizată de IICMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o dezbatere specială pe tema felului în care a fost reflectată perioada comunistă în cinematografia românească atât înainte, cât şi după 1989. Dezbaterea va avea loc mâine, în cadrul TIFF.
”Participanţii la dezbatere vor căuta răspunsuri la câteva întrebări generale: Care au fost principalele mistificări istorice propagate de cinematografia comunistă? Cum a fost reflectată rezistenţa anticomunistă în filmul românesc? Care a fost relaţia dintre cineaşti şi cenzură în perioada comunistă? Ce supravieţuieşte din cinematografia de propagandă comunistă? Care sunt sechelele mentale şi recuperările adevărului din filmele Noului Val? Moderatorul Mihnea Măruţă îi va avea ca invitaţi pe regizorul Cristi Puiu, conferenţiarul universitar Doru Pop (Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj) şi filmologul Cristian Tudor Popescu (Gândul, Bucureşti). Dezbaterea va începe la orele 12.00 la TIFF Lounge (Piaţa Unirii). Cei care vor participa activ la dezbatere vor primi cărţi şi DVD-uri din partea IICCMER”, spun organizatorii.

De asemenea, programul festivalului include mai multe proiecţii din cadrul secţiunii După 25 de ani, susţinută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Astfel, azi, de la 21:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga, are loc proiecţia filmului Dansatorii din Dessau (Dessau Dancers, Germania), o poveste despre „microbul breakdance-ului” în timpul socialismului.

Vineri, de la 16.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, este proiectată producţia Îngerii Revoluţiei (Angely Revolucii, Rusia), un film despre calea spre împăcare dintre avangarda rusă şi păgânismul străvechi.

Sâmbătă, la Cinema Florin Piersic din Piaţa Mihai Viteazul nr. 11, este redifuzat filmul Toate visele îndrăzneţe (Als Wir Trämten, Germania, Franţa), o parabolă cinematografică despre prietenie şi trădare, speranţă şi iluzie, brutalitate şi tandreţe, la scurtă vreme după căderea Germaniei de Est.

Related posts

Leave a Comment