SURPRIZĂ DE PROPORŢII în dosarul Videanu-Vosganian: şefa DIICOT, Alina Bica, a VIZAT, în 2009, scăderea preţurilor la gazele naturale

Alina Bica, actuala şefă a parchetului care cere anchetarea foştilor miniştri ai Economiei, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, a avizat în 2009, în calitate de secretar de stat, un act normativ care ar fi favorizat indirect subminarea economiei naţionale, încadrare juridică stabilită de un procuror din subordinea ei, scrie cotidianul România liberă.În dosarul instrumentat de DIICOT, în care foştii miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, alături de alte 40 de persoane cu funcţii înalte, sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale în beneficiul magnatului Ioan Nicolae, ar trebui amintită şi contribuţia Alinei Bica, actuala şefă a DIICOT, fostă secretar de stat la Justiţie în 2009, care avea atribuţii de vizare a actelor normative, susţine specialista în domeniul energiei Ana Otilia Nuţu.

În dosarul instrumentat de DIICOT se cere ridicarea imunităţii ministeriale ( aviz de cercetare penală) pentru Vosganian şi Videanu pe motiv că aceştia, prin ordine de ministru ( în cazul lui Vosganian) şi prin memorandumuri supuse aprobării Guvernului ( în cazul lui Videanu) l-au ajutat pe Ioan Nicolae, prin societatea sa INTERAGRO, să achiziţioneze NELEGAL gaze naturale din producţia internă de la ROMGAZ la preturi foarte mici, prejudiciul fiind de 130 de milioane de dolari.

INTERAGRO a obţinut gazele naturale din producţia internă ( care era foarte ieftină), la care s-a mai adăugat şi un discount de 40 de dolari pe mmc de gaze naturale, pe motiv că e producător de îngrăşăminte pentru agricultură , e mare consumator de gaze naturale şi poate fi întreruptibil.

Specialista în energie Otilia Ana Nuţu spune că actuala şefă a DIICOT, Alina Bica, ar fi ajutat şi ea, în 2009, cînd era secretar de stat la Ministerul Justiţiei, achiziţionarea discreţionară a gazelor naturale, prin viza de legalitate pe care a dat-o pentru emiterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 54/2009 privind stabilirea unor măsuri temporare în domeniul gazelor naturale. OUG nr. 54 a devenit, prin votarea în Parlament în 2010, Legea 332.

Potrivit Anei Otilia Nuţu, “din cauza crizei, Guvernul României a hotărât ca unii consumatori, (mari, de peste 5000 mc/h), întreruptibili, să beneficieze exclusiv de gaz de producţie interna, care e reglementat la un preţ mai mic, respectiv de 150 USD/1000 mc, comparativ cu 400 USD cît e gazul de import. Ca urmare a OUG 54 si a Legii 332, trei firme , respectiv Interagro, Azomures şi ELCEN au luat gaz de producţie internă, 100%, ceea ce a făcut ca în restul pieţei să ramâna mult mai puţin gaz de producţie internă. Furnizorii reglementati, ca EON şi GDF, au fost fortati sa cumpere gaz mai scump, înregistrând pierderi, pe care le vor recupera din buzunarul nostru”, potrivit www.romanialibera.ro

Related posts

Leave a Comment