Superexpozitie arheologica la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

O expoziţie cu peste 1.000 piese ceramice provenite din colecţiile a opt instituţii muzeale din România şi din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei este deschisă la Cluj până în data de 15 octombrie. Potrivit specialiştilor care conţine bunuri ceramice din Dacia şi Moesia Inferioară este unică în România prin numărul mare de piese şi prin conceptul folosit.

Vizitatorii pot vedea astfel de la obiecte de cult până la ceramică care se folosea în viaţa de zi cu zi. În expoziţie a fost recreate şi o bucătărie, o corabie, un atelier de olărit, dar şi un mic templu, pentru ca vizitatorii să poată înţelege mai mult despre felul în care erau folosite acum câteva mii de ani obiectele pe care le văd expuse. De asemenea, în expoziţie se mai pot vedea diferite tipuri de ceramică, precum şi instrumentele cu care se realiza aceasta.

 

Expoziţia a fost deschisă cu ocazia Congresului internaţional de istorie care are loc zilele acestea la Cluj-Napoca şi care este una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice în domeniul arheologiei clasice, cu accent pe studierea vieţii economice în Imperiul roman. Deşi este deschisă spre vizitare publicului larg, scopul expoziţiei a fost acela de a face cunoscut specialiştilor veniţi la congres categoriile ceramice venite pe calea comerţului din alte zone ale Imperiului roman, dar şi specificul producţiei locale.

 

La eveniment participă 150 de specialişti care studiază ceramica romană i care au venit la Cluj din 25 de ţări din întreaga lume.

Related posts

Leave a Comment