Subprefectul Zoltan Gyorke, repus in functie de Justitie

Subprefectul judeţului Cluj, Zoltan Gyorke, trebuie repus în funcţie. Decizia a fost luată de instanţele de judecată, care au suspendat Hotărârea Guvernului din 8 februarie, prin care subprefectul era eliberat din funcţie. Anunţul a fost făcut la doar câteva zile după ce un nou subprefect, provenit din PSD, Alin Danci, fusese instalat în mod solemn în această funcţie. În motivarea acţiunii sale, Zoltan Gyorke a arătat că depolitizarea funcţiei de prefect este o obligaţie asumată de România în cursul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Este pentru a doua oară când Zoltan Gyorke reuşeşte să se întoarcă în funcţia de subprefect, după o acţiune în Justiţie.

”Tribunalul Cluj a suspendat azi Hotărârea Guvernului din 8 februarie 2019 privind eliberarea mea din funcţia publică de subprefect al judeţului Cluj. Prin acţiunea îndreptată împotriva Guvernului României am contestat legalitatea actului şi riscul iminent de producere a unor pagube semnificative pentru interesul public cât şi pentru terţi. Hotărârea pronunţată are caracter executoriu, mâine îmi reiau activitatea.

  
Câteva precizări:
1. În perioada de preaderare la UE, România s-a angajat să depolitizeze funcţiile de prefect şi subprefect şi a modificat legislaţia în materie, cu scopul creării unui corp de înalţi funcţionari publici, de carieră. Comisia Europeană a apreciat atunci că depolitizarea serviciului public reprezintă un pas important în reforma administraţiei publice româneşti. După aderare, guvernele succesive ale României (cu excepţia guvernului de tehnocraţi) au reinterpretat aceste prevederi legale, recurgând doar la excepţii, prin numirea în funcţiile de prefecţi şi subprefecţi a unor persoane strict din anturajul liderilor politici locali şi care nu posedau calitatea de înalt funcţionar public. În acest fel, persistă riscul ca reprezentantul guvernului pe plan local să devină reprezentantul organizaţiei de partid în administraţia centrală. Potrivit legii, principala atribuţie a prefectului este controlul actelor adoptate sau emise de consiliile locale sau de primari. 
2. Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor stabilite de lege în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică iar principalele activităţi desfăşurate de funcţionarii publici sunt: elaborarea proiectelor de acte normative şi punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative. 
Fac un apel către colegii funcţionari publici să refuze îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale, să respingă orice acţiuni ilegale ale unor politicieni săvârşite în scopul subordonării autorităţilor şi instituţiilor publice şi să acţioneze, cu toate mijloacele prevăzute de lege, pentru asigurarea unui serviciu public stabil, profesionist, transparent, eficient şi imparţial, în interesul cetăţenilor, precum şi al autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică centrală şi locală”, a anunţat Zoltan Gyorke.

Related posts

Leave a Comment