SUA: Trimiterea unei maimuţe în spaţiu de către Iran încalcă o rezoluţie ONU

Statele Unite au prevenit luni că Iranul, dacă a reuşit, aşa cum susţine, să trimită o maimuţă în spaţiu, a încălcat o rezoluţie ONU ce condamnă programul său balistic, potrivit Mediafax.”Am văzut imagini cu această sărmană maimuţă ce era pregătită pentru plecarea în spaţiu. Nu avem nicun fel de a confirma într-un mod sau altul ceea se s-a întâmplat cu această maimuţă”, s-a amuzat iniţial purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.
Iranul a afirmat luni că a realizat un “pas uriaş” în proiectul său de zbor uman în spaţiu până în 2020, trimiţând la bordul unei capsule, la 120 de kilometri altitudine, o maimuţă care s-a întors în viaţă din această călătorie.

Nuland a amintit “preocupările foarte bine cunoscute” ale Statelor Unite faţă de “dezvoltarea de către Iran a tehnologiilor pentru lansarea rachetelor în spaţiu”.

“Orice lansare în spaţiu a unei rachete capabile de a plasa un obiect pe orbită este legată direct de dezvoltarea rachetelor balistice cu rază lungă”, a apreciat purtătoarea de cuvânt. Aceasta a reafirmat că “rezoluţia 1929 a Consiliului de Securitate al ONU interzice Iranului să realizeze orice activitate legată de rachetele balistice capabilă să transporte arme nucleare”.

Fără a putea “confirma” trimiterea de către Teheran a unei maimuţe în spaţiu, Nuland a apreciat că lansarea “intră sub incidenţa rezoluţiei 1929”.

Programul spaţial iranian este urmărit îndeaproape de comunitatea internaţională care este preocupată de posibilele implicări militare.

Occidentul suspectează Iranul, în pofida dezminţirilor acestuia, că vrea să dezvolte lansatoare balistice cu rază lungă capabile să poarte încărcături convenţionale sau nucleare şi a condamnat ferm orice lansare a sateliţilor iranieni. Din aceleaşi motive, programul balistic iranian a fost condamnat în repetate rânduri de Consiliul de Securitate al ONU.

Related posts

Leave a Comment