Studiu: Patru din 10 români dețin criptomonede

Ipsos România, la solicitarea Tradesilvania.com, a efectuat în ianuarie 2022 un studiu de piață independent, care evaluează gradul de adopție a criptomonedelor în România. Studiul a fost realizat în rândul a 500 utilizatori de internet cu vârste cuprinse între 18-55 ani, proveniți din mediul urban sau rural din România.

Acest studiu este cu atât mai relevant cu cât conform ultimei publicații INSSE, în anul 2021, majoritatea românilor sunt utilizatori de internet. 94,3% dintre persoanele de 16-74 ani utilizează internetul în ultimele 3 luni anterioare anchetei.

Studiul de piață Tradesilvania referitor la criptomonede a identificat faptul că majoritatea covârșitoare (96% conform studiului) a adulților români conectați la internet au auzit de criptomonede.

4 din 10 persoane care au auzit de criptomonede dețin sau au avut în posesie criptomonede până în prezent, ceea ce denotă, conform studiului, tendința de creștere a adopției criptomonedelor pentru români de-a lungul ultimilor ani.

Intenția de a deține criptomonede în viitor se manifestă în proporție de 84% în România, ceea de demonstrează un interes deosebit pentru acest domeniu. Acest indicator este mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 44 ani, respectiv în rândul rezidenților din București și orașele de mărime medie (50.000-200.000 locuitori).

Bitcoin (BTC) continuă să fie cea mai cunoscută criptomonedă în rândul românilor; a fost menționată spontan de peste 70% dintre respondenți și se regăsește în prezent în portofoliul a două treimi dintre deținătorii de criptomonede din România. Alte criptomonede de interes pentru români includ Ethereum (ETH) și Dogecoin (DOGE). Moneda românească Elrond (EGLD) este cunoscută de 1 din 5 respondenți care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede dețin EGLD.

Cu privire la jetoanele nefungibile (NFT – eng: non fungible tokens), studiul a identificat faptul că 1 din 2 adulți români cu acces la internet a auzit de Non Fungible Tokens. Ponderea este semnificativ mai mare în rândul celor care au auzit de crypto, dețin, au deținut sau intenționează să achiziționeze criptomonede. Studiul arată că 1 din 5 respondenți care au auzit de NFT deține jetoane nefungibile.

Sondajul arată că în România utilizatorii crypto preferă informațiile  furnizate de platformele specializate. Rezultatele denotă faptul că utilizatorul român de crypto este educat, are o înțelegere bună a ecosistemului crypto și preferă să se informeze de la specialiștii din domeniu. Site-urile specializate (41%) reprezintă o sursă eficientă de informare, în special în rândul celor care intenționează să investească în criptomonede în viitor.

Respondenții studiului demonstrează faptul că românii sunt în plină adopție la scară largă a criptomonedelor și NFT. Două treimi dintre persoanele familiarizate cu criptomonedele consideră că acestea pot reprezenta atât viitorul plăților online, cât și viitorul investițiilor.

În 2018, Ipsos a realizat pentru ING Bank un studiu la nivelul cetățenilor din Uniunea Europeană, Turcia, SUA si Australia, conform căruia  gradul de deținere al criptomonedelor în rândul românilor era de 12%. Dinamica deținerii de criptomonede în România a înregistrat o creștere de 316% în ultimii 3 ani.

Studiul actual mai arată faptul că 55% dintre românii familiarizați cu noțiunea de criptomonede doresc că băncile din România să ofere servicii crypto. 

Related posts

One Thought to “Studiu: Patru din 10 români dețin criptomonede”

  1. […] care formează baza criptomonedelor ar putea deveni mai valoroasă decât acestea. Adică, blockchain-ul ar putea fi mai valoros decât […]

Leave a Comment