Statuia primului cardinal al românilor, amplasată în centrul Clujului

Statuia primului cardinal al românilor, Iuliu Hossu, a fost amplasată în centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor. Statuia a fost înălţată în imediata apropiere a catedralei greco-catolice Schimbarea la Faţă, locul unde se afla tronul de arhiereu a lui Iuliu Hossu.

Monumentul primului cardinal român va fi sfinţită în ziua de Sfântul Andrei, de către episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, urmaşul în scaunul episcopal al lui Iuliu Hossu. La ceremonie vor participa şi Eminenţa Sa cardinalul Francisco Monterisi, mitropolitul ortodox IPS Andrei Andreicuţ, precum şi oficialităţi şi credincioşi care vor să omagieze memoria lui Iuliu Hossu.

 

Marele arhiereu Iuliu Hossu s-a născut în Milaşul Mare. Tatăl său, Ioan Hossu, era preot greco-catolic. Iuliu Hossu a studiat în satul natal, în Reghin, în Târgu-Mureş, în Blaj şi în Roma, unde a obţinut doctorate în Filosofie şi în Teologie.

 

În anul 1910, la Roma, a fost hirotonit preot de către unchiul său, episcopul greco-catolic de Lugoj, Vasile Hossu. După obţinerea doctoratului în Teologie, Iuliu Hossu a fost numit preot în Eparhia de Lugoj.

 

După izbucnirea Primului Război Mondial, Iuliu Hossu a cerut să fie trimis ca preot militar pentru a-i asista spiritual pe militarii români greco-catolici din armata imperială austro-ungară. A mers pe frontul din Galiţia, apoi a ajuns la spitalele din Viena. Între timp, episcopul Vasile Hossu a fost transferat de la Lugoj la Gherla, apoi a murit.

 

În anul 1917, împăratul Carol de Habsburg a decis să îl numească pe Iuliu Hossu în funcţia de episcop de Gherla. Iuliu Hossu a devenit rapid una dintre cele mai proeminente figuri publice ale românilor ardeleni.

 

Astfel că, la 1 Decembrie 1918, el a fost desemnat de membrii Marii Adunări Naţionale să vestească celor 100.000 de oameni adunaţi la Alba Iulia vestea Unirii Transilvaniei cu România. În perioada interbelică, Iuliu Hossu s-a implicat în dezvoltarea instituţională a eparhiei sale, care a fost reorganizată, iar scaunul eparhial s-a mutat la Cluj. Iuliu Hossu a devenit senator de drept în Parlamentul României şi a fost decorat de Regele Ferdinand I.

 

În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, România a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord, Transilvania de Nord şi Cadrilaterul. Iuliu Hossu a rămas la Cluj, pentru a-i îmbărbăta pe românii din teritoriile cedate, chiar dacă acest lucru l-a expus la represalii din partea autorităţilor maghiare. Iuliu Hossu a fost la un pas să fie asasinat de naţionaliştii maghiari. Mai mult, el şi-a riscat viaţa şi pentru a-i ajuta pe tineri evrei din Cluj, în perioada persecuţiilor antisemite.

 

După eliberarea Transilvaniei de Nord, peste România a venit urgia comunistă. Iuliu Hossu i-a îndemnat pe credincioşii greco-catolici să reziste regimului ateu. În anul 1948, el i-a excomunicat pe preoţii care făceau jocul patriarhului bolşevic, Justinian Marina, şi pregăteau tentativa de suprimare a Bisericii Greco-Catolice prin încorporarea sa în Biserica Ortodoxă Română.

 

Iuliu Hossu, împreună cu ceilalţi ierarhi români uniţi, a fost arestat în toamna anului 1948. De atunci şi până la moartea sa, el a fost deţinut în diferite închisori comuniste şi în mănăstiri ortodoxe. În captivitate i-a venit vestea că, în 1969, a fost numit cardinal. Era primul român din istorie care primea purpura de principe al Bisericii Catolice. Iuliu Hossu s-a stins din viaţă în 28 mai 1970, la Bucureşti, iar alături de el în ultimele sale momente a fost episcopul Alexandru Todea, cel care avea să devină cel de-al doilea cardinal român.

Related posts

Leave a Comment