Zona Munţilor Apuseni atrage foarte mulţi pasionaţi de sporturi extreme. Turiştii vin din Olanda, din Polonia şi chiar din Mexic pentru a practica alpinismul, escalada, zborul cu parapanta sau raftingul.
În Cheile Turzii, pasionaţii de alpinism au la dispoziţie o aşa-numită via ferata, care este un sistem de corzi metalice ce uşurează misiunea celor care vor să cucerească pereţii care se înalţă verticali cu câteva sute de metri deasupra potecii care şerpuieşte de-a lungul Văii Hăşdatelor. Zona acestor chei îi atrage pe turiştii din ţări precum Ungaria sau Olanda, unde posibilităţile de a practica alpinismul sunt foarte reduse, din cauza reliefului. Cheile Tureniului, Cheile Ocolişelului şi Cheile Runcului sunt un adevărat paradis pentru amatorii de escaladă, pentru că aceste zone au defilee spectaculoase, accesibile celor care se caţără pe stânci. În zona Rimetea, dispunerea culmilor Munţilor Trascăului şi Pietrei Secuiului creeză curenţi de aer perfecţi pentru amatorii de parapantă, după cum spun localnicii.
Din luna iunie încep să vină în Rimetea turişti din întreaga lume, care, după se îşi satisfac pasiunea pentru sporturile extreme, îşi fac timp să admire şi centrul vechi al acestei aşezări medievale, spune profesoara Erika Szekely.
Văile Crişurilor, Arieşului şi Someşurilor îi atrag şi pe pasionaţii de motociclism. Chiar în această perioadă sunt aşteptate două mari grupuri de bikeri care au pornit, unul din Marea Britanie şi altul din Danemarca, pentru a explora aceste zone din Transilvania. Cel mai probabil, cele două grupuri se vor întâlni săptămâna viitoare pe platoul dintre Mărişel şi Beliş, unde vor face o petrecere cu focuri de tabără şi multă distracţie.