Spectacol Neverland la Cluj

Spectacolul într-un singur personaj, Neverland, interpretat de Ioana Flora, în regia Iuliei Rugină, va fi prezentat toamna aceasta publicului din Cluj-Napoca, pe 5 şi 6 noiembrie în spaţiul ZUG.Zone.

Realizat în 2018, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, după un text original care are la bază experienţe comune actriţei şi regizoarei, Neverland este debutul în teatru al regizoarei de film Iulia Rugină, cunoscută, printre altele, pentru regia filmelor Breaking News (2017), Love Building (2013), Să mori de dragoste rănită (2014) sau Captivi de Crăciun (2010).

Cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Neverland va fi prezentat toamna aceasta şi publicului din Cluj-Napoca pe 5 şi 6 noiembrie de la ora 20,00, în spaţiul ZUG Zone din strada Traian nr. 40-42.

ZUG este un spaţiu cultural independent unde publicul poate participa la spectacole produse de trupa de teatru clujeană Váróterem Projekt, ce îşi desfăşoară activitatea aici din octombrie 2014, dar şi la spectacole invitate. ZUG asigură condiţii pentru iniţiative noi, pentru realizarea unor proiecte teatrale, de muzică şi de film. În noul centru cultural din Cluj au loc programe diverse pentru toate vârstele.

Spectacolul multimedia Neverland este construit în jurul unui singur personaj şi foloseşte diverse mijloace de expresie: text, dans, proiecţie video, muzică live.

Spectacolul urmăreşte viaţa unei femei de la 16 la 42 de ani, prin prezentarea unor momente distincte din evoluţia ei, pe tot parcursul celor 27 de ani, între 1992 şi 2019. E o privire pe furiş în intimitatea ei, ce îi scoate la iveală traseul emoţional pe parcursul vieţii, vulnerabilitatea, fricile, iubirile, raportarea la locul din care provine şi o dorinţă de evadare, cronicizată în timp.

Neverland pune lupa pe unul dintre cele mai discutate fenomene antropologice la nivel mondial, aşa numita generaţie Peter Pan.

Deşi mai puţin resimţit în societatea românească, oarecum tradiţionalistă, generaţia Peter Pan se referă la acea categorie de vârstă care, potrivit studiilor recente, refuză să îşi asume normele sociale ce caracterizează de multe ori viaţa adultă în societăţile dezvoltate economic, ajungând la vârste de 30-40 de ani fără să fi bifat realizări precum căsătoria, un job stabil, copii, o casă sau posesiuni materiale importante. Extrem de ancorat în realitatea socială a României prezente, spectacolul propune şi o dezbatere antropologică privind rolul femeii în societatea românească post comunistă.

 

Neverland e realizat de o echipă ce provine în mare parte din cinema. Experienţa de lucru în cinematografie este evidentă în punerea în scenă, pentru că, la nivel de formă, spectacolul împrumută foarte multe elemente din cinema.

 

“Orice s-ar crede în final despre acest spectacol, oricum s-ar numi el, că e teatru, că e film pe scenă, că e performance multimedia, atât de mult adevăr şi atât de multă emoţie sunt puse în el, încât, atunci când un spectator iese din sală cu lacrimi în ochi sau când mărturiseşte că poveştile de pe scenă sunt parte din povestea lui personală, pentru mine e finalul unui drum foarte, foarte valoros: procesul de a descoperi Neverland, drumul către ceva ce nu am mai făcut niciodată, unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am făcut vreodată.” (Iulia Rugină)

 

Rezultat al colaborării şi complementarităţii dintre regizor şi actor, Neverland “a fost o bucurie pură de la primul moment de căutare. De la primele discuţii despre el. Ce e cel mai uimitor este că povestea continuă prin toate reacţiile pe care le-am avut de la spectatorii care au văzut spectacolul. E incredibil de frumos sentimentul, nu cred să mai fi simţit vreodată o comunitate de oameni atât de strânsă în jurul unui spectacol pe care l-am făcut.” (Ioana Flora)

 

Despre prezentarea spectacolului în Cluj-Napoca, regizoarea Iulia Rugină declara: “De când mi-am început cariera în cinema, din studenţie chiar, majoritatea filmelor mele au fost proiectate la Cluj, iar întâlnirea cu publicul de aici a fost întodeauna una dintre cele mai emoţionante. În toamna anului trecut am adus la Cluj expoziţia multimedia DISCO BTT, tot cu sprijinul AFCN. Acum venim cu Neverland. Mi se pare că dacă ceva din ce fac nu ajunge şi la publicul din Cluj, e cumva incomplet. Sunt foarte recunoscătoare că se întâmplă.”

Related posts

Leave a Comment