Solidari cu Ucraina: Greco-catolicii se roagă pentru pace

Biserica Greco-Catolică din România va organiza o zi de rugăciune pentru pace. Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Mureșan, a anunțat că toți greco-catolicii români sunt îndemnați să țină post și să se roage pentru pace în data de 2 martie. De asemenea, toți greco-catolicii sunt îndemnați să doneze în cadrul unei colecte pentru Ucraina, care va fi organizată în Biserica Română Unită cu Roma în 13 martie. Deja, mai multe organizații catolice au anunțat că îi vor ajuta pe refugiații ucrainieni care ajung în România. (în foto: PF Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și PF Sviatoslav Șevciuc, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina)

Iată textul scrisorii pastorale trimise de Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică:

”Preasfințiile Voastre,
Cucernici Părinți,
Cuvioase Persoane Consacrate,
Iubiți Credincioși,

 

Urmărim cu îngrijorare alături de întreaga lume accentuarea conflictelor izbucnite în Ucraina, țara noastră vecină.

În cadrul Audienței Generale de miercuri 23 februarie 2022, Sfântul Părinte Papa Francisc a făcut un stăruitor apel la pace în Ucraina și a îndemnat la o Zi de post și rugăciune pentru Pace în ziua de miercuri 2 martie 2022: „Regina Păcii să protejeze lumea de nebunia războiului!”.

În comuniune cu întreaga Biserică și cu Urmașul Sfântului Petru îi invit cu căldură pe toți fiii Bisericii noastre Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, din țară și diaspora, să se alăture în spirit de pocăință acestei zile de post și rugăciune, cerând de la Bunul Dumnezeu darul păcii peste întreaga omenire.

În acest sens, în comuniune cu întreg Sinodul Episcopilor Bisericii noastre,  dispunem ca în toate bisericile și catedralele de pe teritoriul Bisericii noastre să se celebreze pe data de 2 martie 2022 rugăciuni potrivite acestui moment, în conformitate cu normele liturgice în vigoare și după dispozițiile Ierarhului locului.

De asemenea, dispunem și binecuvântăm organizarea unei colecte în favoarea Ucrainei în prima Duminică a Postului mare, 13 martie 2022, în toate bisericile și catedralele Bisericii noastre.

Ne alăturăm, așadar, în rugăciune Bisericii din Ucraina și Preafericirii Sale Sviatoslav, pentru a cere încetarea violențelor și revenirea păcii.

„Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, să păzească inimile şi gândurile voastre, întru Cristos Isus” (Fil. 4,7).

 

Cu binecuvântări de la Domnul,

 

✠ Lucian Cardinal MUREȘAN

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”

Related posts

Leave a Comment