Situaţia internă din Transnistria este tensionată


Situaţia internă din Transnistria este tensionată, existând presiuni pentru retragerea de la putere a liderului separatist Igor Smirnov, afirmă analişti citaţi de pagina online a agenţiei Infotag.Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Botan, a declarat că în prezent foştii susţinători ai liderului de la Tiraspol Igor Smirnov încearca să îl înlăture de la putere.
“Părinţii-fondatori ai regimului transnistrean îi cer lui Smirnov să părăsească puterea”, afirmă Botan.
În opinia sa, “conflictul intern din Transnistria a devenit pentru prima dată mai complicat decât conflictul dintre Chişinău şi Tiraspol”.
Botan nu recomandă autorităţilor Republicii Moldova să pună accent pe problemele interne din Transnistria, ci, dimpotrivă, să le ignore, deoarece orice reacţie a Chişinăului “s-ar putea lovi de rezistenţă din partea Rusiei”.
Analistul califică drept încurajatoare tendinţele apărute în ultimul timp în procesul de negocieri. El susţine că acest lucru este determinat de factori precum “propunerea Chişinăului de a elimina restricţiile impuse reprezentanţilor conducerii transnistrene de a intra în R.Moldova, de semnalele pozitive din partea oficialilor din Tiraspol că sunt pregătiţi să participe la negocierile în formatul 5+2, de iniţiativele de liberalizare a circulaţiei cetăţenilor”.
Botan recunoaşte că Tiraspolul blochează aceste propuneri, considerând totuşi că “atmosfera procesului de negocieri a devenit mai încurajatoare”.

Related posts

Leave a Comment