Sinistraţi în Observator


Peste 50 de studenţi evacuaţi din cămin, două autocare cu o sută de copii blocate şi 50 de localităţi fără curent electric – bilanţul ultimei ploi şi al primei ninsori.Ploile şi ninsorile din ultimele două zile au distrus mai multe camere din căminul 3 al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Dezastrul a culminat cu mutarea a 52 de studenţi în seara de 13 octombrie. Conducerea UTCN dă vina pe firma care s-a apucat de mansardarea căminului, dar nu a mai terminat lucrarea.
La etajul trei al căminului 3 din complexul Observator a început să picure din noaptea de 12 spre 13 octombrie. La etajul patru nu sunt cazaţi studenţi din cauza lucrărilor de mansardare. “Pentru lucrarea de mansardare au dat jos izolaţia şi au lăsat aşa. Acum vedeţi rezultatul. Picură pe toate părţile. Mochetele de pe jos din camere sunt îmbibate cu apă. În sala de lectură mi-a trecut apa peste papuci”, spune Robert, unul dintre studenţii afectaţi.
Odată cu prima ninsoare de acum două zile, administraţia căminului a luat decizia de a muta studenţii din mai multe camere în care nu se mai putea locui. “într-o oră ne-am strâns lucrurile. Ploua efectiv în camere”, povesteşte Petrişor, student în anul II. “52 de studenţi din camerele în care a plouat au fost mutaţi în camerele de oaspeţi şi la mansardă în căminul 2. Am luat măsuri de izolare a acoperişului în regim de urgenţă”, a precizat şeful serviciului social al UTCN, Adrian Bodea. “Eu eram la curs. M-au sunat colegii şi mi-au zis. Când am venit la cămin, eram mutat. Au adus colegii şi paturile căci nici camerele de oaspeţi din acest cămin nu sunt finalizate”, a spus Levente Ţunga, masterand la UTCN.
Conducerea Universităţii Tehnice dă vina pentru inundaţie tocmai pe firma contractată prin licitaţie pentru lucrări de amenajări interioare şi mansardare la căminul 3. Universitatea a încheiat contractul cu Niseus Construct din Oradea în iulie 2008. Valoarea contractului este de 5,3 milioane lei. “în data de 15 iulie a acestui an a expirat contractul, fără să existe act adiţional de prelungire. Nu au respectat nici măcar proiectul iniţial, au efectuat lucrări necorespunzătoare. După expirarea contractului nu au vrut să părăsească clădirea şi au blocat lucrarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al UTCN, Cătălin Popa.
Universitatea a acţionat în instanţă firma Niseus pentru evacuare, însă protestul magistraţilor a amânat judecarea cauzei pentru această lună. Reprezentanţii Niseus nu au putut fi contactaţi deoarece la telefonul firmei nu răspunde nimeni. Poziţia prezentată de aceştia la Tribunal este că “nu eliberează şantierul deoarece nu au fost plătiţi”. ”Nu am putut să-i plătim, pentru că nu au depus actele necesare şi au efectuat lucrări neconforme cu proiectul”, a menţionat Popa. Din toate acestea au de suferit studenţii în ale căror camere plouă. “Senatul universităţii a decis să protejăm căminul printr-o lucrare de hidroizolaţie din surse proprii, urmând să recuperăm banii pentru lucrări şi despăgubirile pentru stricăciuni prin judecată”, a adăugat purtătorul de cuvânt al UTCN.
O sută de copii au fost cazaţi într-o pensiune, în noaptea de 13 spre 14 octombrie, după ce autocarele în care se aflau au rămas blocate în zona localităţii Negreni. Copiii au plecat ieri-dimineaţă spre Oradea, cu trenul. Drumul naţional DN1 E60 a fost blocat, pe mai multe tronsoane, între localitatea Dumbrava şi limita cu judeţul Bihor din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Totodată, drumul judeţean DJ 107P, între Tarniţa şi Mărişel, a fost blocat de zăpada căzută în cantităţi mari.
Peste 50 de localităţi din judeţul Cluj au rămas fără energie electrică ieri- dimineaţă, după ce firele de medie tensiune au fost rupte de vântul puternic. “Este vorba despre 17 localităţi din zona Aghireşu-Huedin şi de alte 35 în zona Câmpia-Turzii -Dej, care nu au curent din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a firelor de curent rupte de vânt sau zăpadă. Echipele de intervenţie ale Electrica speră să remedieze defecţiunile până în cursul serii (de ieri – n.red.)”, a declarat Raluca Goia, purtător de cuvânt al Electrica.

Related posts

Leave a Comment