Zeci de studenți UTCN, la un pas de exmatriculare


Studenți de anul V ai Universitații Tehnice din Cluj-Napoca acuză conducerea că îi amenință cu exmatricularea.Problemele acestora au început să apară în momentul în care au aflat că dacă vor rămâne repetenți nu vor mai putea repeta anul. Astfel, acestora le rămân două variante, fie le sunt echivalate creditele obținute până la momentul respectiv și vor relua facultatea dintr-un an mai mic, fie renunță la școală și sunt exmatriculați.
Potrivit unei hotărâri a Senatului UTCN din 5 octombrie, studenții restanțieri din anul V puteau să se înscrie până în 9 octombrie la sesiunea specială care a început în 12 și se va incheia mâine.
„Studenții din anul V care, în urma acestei sesiuni excepționale, au rămas cu credite restanțe vor putea fi transferați în ciclul de licență, prin echivalarea creditelor transferabile obținute conform cu noile planuri de învățământ ale ciclului Bologna”, după cum se arată în hotărârea Senatului. Costul unui examen susținut în această perioadă este de 150 de lei, iar echivalarea anilor de studiu va fi suportată tot de către studenți.
Cătalin Popa, purtătorul de cuvânt al UTCN, a explicat că acest fenomen apare din cauza trecerii de pe sistemul vechi pe sistemul Bologna. „Astfel de probleme au apărut la toate universitațile, când s-a făcut trecerea. Noi, pentru a ajuta studenții de anul V care aveau restanțe, am organizat aceasta sesiune specială, care ar trebui văzută ca un supercadou din partea unversității. Studenții care au rămas repetenți în anul cinci nu mai au colegi care au făcut același plan de învățământ pentru ca cei care anul trecut erau în anul IV au facut studii pe structura Bologna. Atunci când s-a trecut la sistemul Bologna s-a reproiectat complet anul intâi, astfel incât nu se găsesc aceleași discipline în anii de studiu, iar studenții din sistemul vechi vor trebui sa dea niște examene de diferențe”, a menționat Popa, care a spus că în această situație sunt sub 100 de studenți.

Related posts

Leave a Comment